Феновете по целия свят ще могат да видят Пикачу на голям екран в ролята на детектив. Филмът представя много от любимите покемони, всеки със свои уникални способности.

Историята започва с изчезването на топ детектива Хари Гудман. Неговият 21-годишен син Тим се захваща да разбере какво се е случило, заедно с бившия партньор на Хари, покемона Пикачу. Двамата са страхотен екип, все пак Тим е единственият човек, който може да разбира Пикачу. За да разгадаят заплетената мистерия, те обединяват сили в едно вълнуващо приключение. Поемайки по следите на Хари из неоновите улици на Райм сити – необятен модерен метрополис, в който хората и покемоните живеят заедно, Тим и Пикачу ще се сблъскат с различни герои. Те ще разкрият шокиращ заговор, който може да унищожи това мирно съжителство и да застраши цялата Покемон вселена.

В ролите ще видим: Джъстис Смит, който ни е познат от „Джурасик парк: Рухналото кралство“ , Катрин Нютън пък от сериала „Големите малки лъжи“, Суки Уотърхауз, Омар Чапаро, Крис Гейри, Рита Ора, Кен Уатанабе „Последният самурай“ и Бил Най „Хари
Потър и Даровете на смъртта". А гласът на Пикачу ще бъде озвучен от актьора Райън Рейнолдс.

Предпремиерата на филма е на 3 май, а премиерата на 10 май.