Един от най-известните актьори в “Под прикритие”, получил и международна слава, умира в последния епизод на петия сезон от сериала, който се излъчва тази вечер.

Развръзката няма да е изненада за милионите зрители на най-успешния сериал на БНТ, признат и откупен в десетки страни. Защото през всички досегашни сезони и епизоди умряха десетки от героите - но пък това са правилата на подземния живот, показани абсолютно правдиво и честно във филма.

Актьорите в “Под прикритие” категорично се превърнаха в звезди. Но и в личния си живот преживяха много от началото на снимките му през март 2011 г. досега. Някои се ожениха и станаха родители, други се разделиха с половинките си или тотално смениха занятието си, като дори влязоха в управлението.

С началото на “Под прикритие” към активната си кариера след прекарания инсулт се върна Христо Мутафчиев. За жалост, Чочо Попйорданов си отиде завинаги, а доскоро неизвестни лица станаха разпознаваеми за голяма част от аудиторията.

Безспорно това се случи с Мариан Вълев, защото най-атрактивният образ в сериала вече пети сезон е неговият герой - Росен Гацов-Куката. Персонажът мина през какво ли не - убиха семейството му, забърка се в любовна афера с психоложката в ГДБОП, преоткри Бог. А самият Мариан Вълев стана всеобщ любимец и навсякъде всички се обръщат към него не с истинското му име, а с Куката.

Танците му в сериала се превърнаха дори в условие на задача, която курсисти имаха на изпита си в академия по програмиране.

“Куката не съм аз, той е друг човек”, казва Вълев в редките интервюта, които дава пред медиите.
Той изобщо не обича да говори за личния си живот. Само веднъж си позволи публично да покаже своя приятелка. Това беше на премиерата на третия сезон на сериала през ноември 2012 г. Тогава той мина по червения килим, хванал за ръка колежката си Снежана Макавеева, а от другата си страна тя беше със сина на Вълев, който носи неговото име. Майката на момчето София и Мариан са разделени отдавна, но са запазили добрите отношения помежду си.

 

Това беше единственият път, в който Вълев открехна завесата на личния си живот. Двамата със Снежана, която между другото също участваше в сериала - играеше Зорница, дъщерята на комисар Попов, отдавна вече не са заедно.

Докато работи по четвъртия сезон на “Под прикритие”, Вълев реши да се върне на театрална сцена след 20-годишно отсъствие. Избра да го направи с моноспектакъла “ВИП” по текст и драматургия на Ерик Богосян в театър “София”. Интересът към представлението беше много голям, но то вече не се играе.

Актьорът беше и сред доброволците, които се включиха да помагат на пострадалите след наводненията във Варна през юни 2014 г. Тогава Вълев, който е родом от морската ни столица, отиде със сина си на място - в Аспарухово, да разчиства с лопати и да раздава помощи.

Три месеца след това, облечен в бяла тениска с логото на БЧК, събираше средства за пострадалите в Мизия в подлеза на Софийския университет.

В края на четвъртия сезон на “Под прикритие” Вълев обяви, че се оттегля от сериала. Но се завърна и в последния, пети сезон, а героят му пак е сред основните персонажи в сюжета.

Михаил Билалов беше непознат за много от зрителите, защото дълги години живя в Париж. Върна се в България след телефонно обаждане от режисьора Явор Гърдев, който го покани да участва в постановката му “Козата, или коя е Силвия?”. Не дълго след това Билалов влезе в кожата на основния злодей в “Под прикритие” - мафиота Петър Туджаров-Джаро.

Докато снимаше сериала, актьорът често пътуваше до Франция и обратно. Причината - за да знае какво се случва във фирмата му за ландшафтна архитектура. Всъщност след като заминава за Париж през 1994 г.,

Билалов завършва ландшафтна архитектура и започва да се развива в тази насока. По времето, когато участва в първия сезон на “Под прикритие”, във фирмата му работеха 8 души, които смятат появяването на шефа си на сцена по-скоро като хоби, отколкото като сериозна работа.

Той пътуваше често и за да е близо до съпругата си Санае и двете им деца Данае и Олга. Според някои медии Билалов вече се е разделил с половинката си и има нова жена до себе си, от която очаква дете.

Преди две години той направи своя школа - “Актьорско майсторство за кино с Михаил Билалов”, в София.

След като героят му в “Под прикритие” Джаро беше убит с изстрел в главата от комисар Попов, актьорът се впусна в друг сериал, където играе съвсем различна роля. В комедийния “Връзки” Билалов е семеен терапевт, а негова екранна съпруга е Лилия Маравиля. В “Под прикритие” четири сезона тя играеше съпругата на неговия най-голям враг - Попов.

Без съмнение полицейският комисар е и героят, преживял най-много в сюжета. Той дълго преследваше Джаро, така и не успя да го тикне зад решетките, а след убийството на дъщеря му сам реши да премахне мафиота. След това лежа в ареста, направи опит да се самоубие, оттегли се да живее в каравана до язовир, но накрая реши да се завърне и да прави това, което може най-добре - да бъде полицай.

Доста преживя и актьорът, който влезе в кожата на инспектор Попов. През 2013 г.

Владо Пенев стана министър на кутурата в служебното правителство на Марин Райков. “Когато ми се случи, аз го използвах по възможно най-добрия начин, за да се обогатя като човек, да се развия като личност и да осъзная неща, които няма как да ги разбереш, ако не си на тази позиция”, каза актьорът няколко месеца след като вече не беше част от управлението. И обясни, че докато е бил в министерството, никой не е искал от него да му ходатайства.

Следващата година той направи дебюта си като режисьор с “Агенти”.

Пенев показа, че е от онези актьори, които са готови на най-драстични трансформации в името на перфектното превъплъщение. За няколко месеца той качи 25 кг, пусна дълга коса и брада, с които се появи в първите епизоди на новия сезон. След това върна предишната си форма.

През годините, в които снима сериала на БНТ, не изоставя и хобито си - да пътешества. Той разгледа Китай, Камбоджа, а съвсем наскоро се върна от турне в САЩ и Канада.

И преди да се снима в “Под прикритие”, Захари Бахаров имаше завидна кариера, но след това той постигна още успехи. Той стана единственият български актьор, участвал в рейтинговия сериал на HBO Game of Thrones. 

Бахаров изигра страховития вожд на племето Денн в осми епизод на петия сезон на продукцията, а снимките с него са през ноември 2014 г.

Малко преди това актьорът участва и във филм на холивудската звезда Джордж Клуни. В “Пазители на наследството” Захари Бахаров влезе в ролята на съветски командир, а в актьорския състав са още Мат Деймън, Кейт Бланшет и Бил Мъри.

Освен че натрупа опита пред камерата зад граница, Бахаров продължи да развива продуцентската си дейност със своите колеги и приятели Владо Карамазов и Юлиан Вергов. Тримата направиха две постановки, които сами продуцират - “Арт” и “Дакота”. Режисьор на втората е колегата на Захари от сериала Владо Пенев.

В личен план също настъпиха промени за Бахаров от началото на “Под прикритие” досега. Актьорът стана баща за втори път през 2013 г. Всички разбраха, че половинката му Диана Алексиева го е дарила с дъщеричка Кая, когато сценографът Никола Тороманов-Фичо обяви хубавата новина на церемонията по връчването на икарите. “Ние тука си раздаваме разни награди, но Захари Бахаров си направи най-голямата. Току-що му се е родила дъщеричка”, каза Тороманов от сцената на Народния театър.

Бахаров има и син - Максим, от Алексиева.

Ивайло Захариев също показа, че успешната кариера не пречи на семейното щастие. Младият актьор, който направи пробива си именно с главната роля в “Под прикритие”, се ожени и вече е горд баща на две деца. 

 

Двамата с приятелката му Миряна се запознават в протестантската църква, която посещават. След двегодишна връзка той решава да ѝ предложи брак... на сватбата на свои приятели. Двамата минават под венчило през май 2012 г., а церемонията се провежда изцяло по протестантската традиция. Сред гостите на тържеството са колегите му от сериала Ирена Милянкова, Захари Бахаров, Мариан Вълев, Христо Мутафчиев, Венци Янков.

Големият им син Филип се ражда на 13 февруари 2013 г. - няколко дни преди финалния епизод от третия сезон на “Под прикритие”. Затова на партито на сериала, което е 4 дни след това, актьорът е придружен не от съпругата си Миряна, а от нейната сестра близначка Йоана. И двамата приемат поздравите за бебето в семейството.

Малкото дете на Ивайло и Миряна - Дамян, се появи на бял свят година и половина по-късно - на 27 август 2014 г.

Междувременно актьорът продължава да играе в сериала, участва и в няколко театрални постановки. Дори с колегите си от сериала, които играят полицаи, направиха общо театрално представление - “Агенти”.

С една човешка постъпка попадна под обектива на всички медии. Докато участва в антиправителствените протести през лятото на 2013 г., той спасява мъж от кубинките на полицаи. Драмата се разиграва пред очите на Миряна, която държи в ръце невръстния им син Филип.

Моделът Ирена Милянкова се появи в сериала в образа на любимата на Джаро Съни. След кариера по световните модни подиуми тя реши да се пробва като актриса, а в “Под прикритие” беше дебютът ѝ. 25-годишната Ирена тогава започна работа в сериала само няколко месеца след като беше родила сина си Филип-Себастиан. Това е четвъртото ѝ дете от съпруга ѝ Росен Чолов. Двамата имат още две момичета - Натали Роуз и Милани Роуз, и едно момче - Уилям. “За мен семейството винаги е било на първо място”, казва Милянкова за “24 часа”.

През 2012 година съпругът на Ирена Росен Чолов беше задържан по обвинения в сводничество и склоняване към проституция, а малко след това двамата се разделиха. След това тя реши да се насочи в съвсем друга посока - започна работа в агенция за недвижими имоти. Там срещна и новия мъж до себе си - Никола Чолаков. От него в края на април Милянкова роди петото си  дете - момиченцето Виктория.
Това е седмото дете за двойката, защото Никола има още две деца от предишна своя връзка.
 
Двамата се запознават на интервю за работа. Тя иска да се оттегли от поста си и компанията ѝ търси заместник. А Никола кандидатства за мястото. Той изобщо няма представа коя е тя, защото преди това живее дълги години в Гърция. Не след дълго тя напуска, той не започва работа там, а двамата се събират и започват общите си проекти. Наскоро жълти медии писаха, че двойката обмисля да сключи брак. Но нито Милянкова, нито половинката ѝ са потвърдили това.

Бойко Кръстанов - младият актьор, който стана известен от “Стъклен дом”, показа, че може да изиграе и съвсем различна роля от образа на богаташко мамино синче. Той умело влезе в кожата на ченге под прикритие в последния сезон, а малко преди това направи своя дебют в чужда продукция.

 

Бойко засне над 90 епизода в ирландския сериал “Ред Рок”, където играеше един от полицаите в местния участък. Заради тежкия график и непрекъснатите полети между България и Ирландия обаче сам реши да се откаже от чуждия филм. Бойко помоли продуцентите да махнат героя му от сюжета и те се съгласиха, като оставиха вариант да се появи отново, ако пожелае.

Много известни актьори бяха гости звезди в сериала като Цветана Манева, Йоана Буковска, Теодора Духовникова, Деян Донков, Георги Стайков, Явор Бахаров. А на един от тях ще бъде отдадена почит на церемонията за финала на сериала. Днес, когато на едно място ще се съберат всички, те ще си спомнят за Чочо Попйорданов.

Големият актьор беше част от екипа във втория и третия сезон, като беше от страната на добрите. Героят му беше Момчил Нешев - колега на Попов, инспектор от СДВР, който стана и главен инспектор в ГДБОП. Той беше убит по време на акция.

Самият Чочо почина вследствие на нелеп инцидент - падане от 2 метра височина, малко след края на третия сезон на “Под прикритие”. Посмъртно тази година той беше удостоен с “Икар” от Съюза на българските артисти за чест и достойнство.

Не само актьорите от сериала минаха през много промени. Неговите създатели - продуцентите Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков, се разделиха и към момента нямат общи проекти. А “Под прикритие” се прави от компанията на Митовски “Камера ентъртейнмънт”. “В световен мащаб е практика всяка филмова продукция, независимо на кое студио е, да бъде направена с различна компания. Това са изискванията и на американските ни дистрибутори. Смятам, че е добре тези световни стандарти да бъдат наложени и в България”, обясни промяната Митовски миналият април.

След края на предишния сезон част от екипа се оплака, че не е получил заплащането за работата си. Напрежението беше овладяно, но ситуацията се повтори и сега. Затова вчера имаше извънредна бюджетна комисия в БНТ, за да бъдат отпуснат средства извън договорените суми и да може екипът да си получи парите.

Все още не е ясно дали това наистина ще бъде последният сезон на “Под прикритие”, или той и БНТ няма да решат да има продължение. Това всъщност е и желанието на много от зрителите. Те пишат стотици коментари за това в официалната страница на сериала във фейсбук. Развръзката тепърва предстои.