Много хора ги намират за полезен снакс между храненията, защото все пак са плодове и не би трябвало да вредят на организма. Това е истина, ако процесът им по консервиране и изсушаване е бил напълно натурален.

Захарите

Сушеният плод съдържа до 70-80% повече захар от натуралния. Това е така, защото в процеса на обработка и карамелизиране, се използва такава, която се попива и консервира плода.

Пестицидите

В магазините и в масовото производство обаче, сушенето на плодовете се случва изкуствено с помощта на инфрачервено лъчение. Те се третират с пестициди и консерванти Така полезните им свойства намалят значително . За запазването на хубавия вид, цвят и мирис пък се грижат растителните мазнини, сиропи, захар и оцветители.

Това не прави сушените плодове толкова отровни и изцяло вредни. Всичко зависи от начина им на изсушаване и преди производственото им третиране. Най-добре е да не се консумират в големи количества и да се закупуват от достоверни био производители.