Знаем, че редовната физическа активност е важна за поддържането на добро здраве. Понякога „странните“ физически промени, които настъпват след тренировка са склонни да ни изплашат и дори откажат от идеята да спортуваме редовно. Има някои странични ефекти, които са напълно нормални и не бива да ви притесняват. Вижте кои са:

Обилно потене по време на тренировка

Нашата основна температура на тялото се повишава, когато тренираме и изпотяването е нашият начин за адаптиране, така че да не прегряваме. Ето защо не бива да се притеснявате, ако по време на спорт се потите повече. Това е показател, че не претупвате тренировката, а също така отделяте и голяма част от токсините. Всеки човек се поти различно по време на физическа активност. Това зависи и от активността на потните жлези, като при жените те са повече на брой, но са по-активни при мъжете, пише Az-jenata.bg.

Лицето ви остава червено за половин час или за по-дълго време след тренировка

Още един страничен ефект, който е нормален, особено ако тренировката ви е с по-силен интензитет, когато и пулсът се покачва. Упражненията разширяват кръвоносните съдове и тежката тренировка предизвиква отделянето на топлина, като изпраща богата на кислород кръв към повърхността на кожата, което причинява зачервяване. Ако кожата ви е по-светла или чувствителна, ще видите тези ефекти. Но ако забележите заедно със зачервяването обриви или копривна треска, добре е да се консултирате с дерматолог, защото може да се окаже, че имате алергия към пот или нещо друго.

Чувствате се добре след тренировките, но едва се движите ден-два по-късно

Мускулната треска е нормална реакция след спорт, особено ако сме начинаещи, покачваме тежестта или сменяме упражнение. На тялото ни може да са му необходими между 24 и 72 часа, за да се възстанови от мускулния дискомфорт. Хубаво е да направите една по-лека тренировка, за да намалите мускулната треска. Но ако редовно изпитвате интензивна болка в продължение на повече от 72 часа, трябва да включите активен почивен ден в деня след спорт и може би да промените нещо в тренировъчния план.

Разстройство след тренировка

Това е често срещано неразположение при тези хора, които започват спортна активност. Физическата активност подобрява перисталтиката на червата. Затова, ако първите ви тренировки са и по-интензивни е нормално да имате разхлабен стомах. При някои хора промяната във физическата активност се проявява с гадене.

Мускулни контракции/крампи

Дехидратацията на тялото може да доведе до появата на мускулни крампи. Съединителната тъкан в телата ни се нуждае от достатъчно течности, за да функционира правилно. Когато не сме добре хидратирани, това може да повлияе и на нашия електролитен баланс, който може да повлияе на мускулните контракции. Също дефицитът на електролити може да доведе до болезнените мускулни крампи. Затова не забравяйте да си набавите чрез храната магнезий, който е един от най-важните минерали за активно спортуващите (наред с останалите витамини и минерали).