Над 1000 отглеждани в изкуствена среда гризачи са били пуснати обратно към дивата природа в Обединеното кралство. Известните със своята сънливост гризачи са горски обитатели, които за съжаление са застрашени от изчезване, по-конкретно са изчезнали от 17 английски окръга, пише ВВС.

Проектът, сътрудничество между благотворителната организация за диви животни People's Trust for Endangered Species (PTES), Natural England и University of Cumbria, довело 15 двойки за разплод на тайно място в Арнсайд и Силвърдейл в района на изключителната природна красота в Ланкашър.

„Когато започнах преди 15 години, в Северна Англия имаше пет популации, сега има само една. Това има своите сериозни последици не само за вида. Сънливците живеят nasred храстовия слой на гората и в много райони този слой е отстранен или гората е оставена да расте безконтролно и да засенчва подлеса“, каза Иън Уайт, който работи за PTES от 15 години.

Сънливците били отгледани в затворена среда в зоопарка в Лондон. Те били държани и под карантина в продължение на девет седмици и щателно проверени за болести или паразити, преди да бъдат транспортирани на повече от 250 мили с кола.

Животните пътували в специални кутии, които са ръчно изработени от затворници в HMP Doncaster и Humber - като част от партньорството между PTES и Министерството на правосъдието.

"Гризачите принадлежат на това място. Но 50% от популацията е загубена само през последните 20 години, което се вписва в загубата на биологично разнообразие, с което се сблъскваме по-широко. И това е вид, на който можем практически да помогнем - трябва да направим нещо по въпроса", каза д-р Дебора Брейди от университета в Камбрия в Амбълсайд.

Същият екип планира още едно изкуствено множене през следващата година.

"Трябва да завършим с популация от вероятно 70 или 80 животни в три много тясно свързани гори. Надяваме се тези животни да се размножават и ние ще наблюдаваме тази популация наистина внимателно", добави д-р Брейди.

Екипът ще следи отблизо, за да види колко добре животните се настаняват в новия си дом. Да се ​​надяваме, каза г-н Уайт, това лято ще има бебета на сънливците в Ланкашър.