Ако си мислите, че всички харесват нови и лъскави мебели - грешите! В момента е модерно мебелите да изглеждат по-ретро (винтидж), леко износени и със следи от времето. 

Разбира се за да поставите у дома такива стари и употребявани шкафове, гардероби, скринове, маси които сякаш разказват своя история и имат своя чар, трябва цялостната ви концепция на обзавеждането да е съобразено с това, пише 1001idei. 

Стилът "Рустик" е изключително модерен в момента и ако решите да си купите такава мебелировка от антикварен магазин, ще трябва да се бръкнете в джоба повече отколкото за лъскави и нови. 

Рустик ефектите лесно могат да бъдат постигнати и в домашни условия. От вас се изисква малко свободно време, доза сръчност и не много скъпи материали, които може да намерите в почти всеки железарски магазин.

Има много методи дървото да бъде състарено. Ето някои от тях:

- Протрито и износено. Боядисайте краищата и ъглите на мебелите с тъмна боя за дърво. Примерно черна или кафява. След като изсъхне потъркайте на места със свещ (доста добре се получава и с естествен восък). Така когато нанасяте следващ слой боя, тя няма да "хване" точно там където сте потъркали с восъка. След това изберете винтидж цвят, който е подходящ и ще се впише добре с интериора ви. Боядисайте цялата мебел примерно в бяло, бледо зелено или жълто. 

След като изсъхне добре боята с помощта на шкурка 150-200 настържете там където натъркахте със свещ, както и на други места по желание. Можете да обработите и с фина дърводелска пила или тефлонова гъба. За по-груби дразкотини и вдлъбнатини използвайте телена четка, както и може да очукате на места с някой тежък метален предмет. Накрая ако прецените може да лакирате с матов лак.

Състаряване на мебели

- Ефект на напукване. В специализираните магазини се продават бои на водна основа, които се самонапукват след нанасяне и придават красив старинен ефект на мебелите.

- Обгаряне на дървото. С поялник, ютия или друг горещ предмет може да пообгорите на места, колкото да останат черни петна. Полирайте след това.

- Дупки от дървояд. Колкото и да не ви се вярва това е също доста популярен метод използван при състаряването на мебелите. Разбира се няма да ви караме да си завъждате тези досадни гадинки, а просто да имитирате присъствието им във вашата винтидж ракла, шкаф или маса. С тънък пирон или шило направете няколко дупчици по посока на влакната на дървото.

- Петънца от мухи. Знаете тези летящи насекоми обичат да зацапват всичко, до което се докоснат. За да имитирате това, нанесете произволно дребни петънца с черна боя по дървото.

Състаряване на мебели

Има още много начини за състаряване на мебели. Всичко обаче зависи от вашата фантазия и изобретателност. Вижте няколко страхотни предложения за вдъхновение:

Рустик ефект

Състаряване на мебели

rustic 05

rustic 06

rustic 07

rustic 08

rustic 09

Състаряване на мебели

Рустик

Състаряване на мебели

TNS.bg