Една пета от жените използват грмовете си повече от пет години, което води до риск от отравяне на кръвта, инфекции на урината и гастроентерит, показва ново проучване.
 
25 на сто от анкетираните са заявили, че пазят спиралата си за период до една година, въпреки предупрежденията на здравни и козметични експерти, които съветват да бъдат сменяни на всеки три месеца.
 
20% от жените са казали, че пазят спиралите си поне една година – два пъти по-дълго от препоръчителното.
 
Близо 10 на сто пък продължават да употребяват червилата си повече от три години – две години след изтичането на срока им.
 
Проучването идва след изследване, проведено от London Metropolitan University, което показва, че старата козметика съдържа опасни нива на потенциално смъртоносни бактерии.

След тестването на пет продукта, сред които руж, фон дьо тен и гланц за устни, изследователите открили наличието на ентерококи – опасни бактерии, които са сред основните причинители на менингит.
 
Другите потенциално смъртоносни бактерии, открити в гримовете, причиняват редица инфекции и гастроентерит например.
 
Тестовете са потвърдили наличието и на стафилококус епидермидис – стафилококи, които са устойчиви на антибиотици, бактерии, които причиняват акне и редица други кожни заболявания и такива, които водят до инфекции на пикочните и дихателните пътища.
 
Някои от анкетираните жени са споделили своя неприятен опит с употребата на стари гримове.
 
Вирусен конюктивит, отлепване на ретината, подуване на лицето и подпухване са само част от оплакванията.
 
В изследването са анкетирани над 5 000 жени за техните козметични навици. Голяма част от тях са разкрили, че държат изключително необичайни неща в несесерите си за гримове, като котешка храна, отвертки, четки за ресане на хамстер и други.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg