Стайните растения са не само декоративни, но и са незаменими със свойствата си. Те не само изпълват въздуха с кислород, но и го пречистват  от вредни примеси. Препоръчително е да съхранявате само здрави цветя в апартамента си.

Ако цветята се разболеят и листата избледнеят, то няма да могат да абсорбира достатъчно от опасното вещество. За тези цели са предпочитани растения с големи листа.

В спалнята се препоръчва да държите цветя, които са способни да отделят етерични масла, като здравеца. Той насърчава здравословния сън, ще забравите за безсънието и депресията.

А ето кои са и най-популярните растения за пречистване на въздуха у дома:

Свекървин език

Сред много хора  е известно с наименованието си „свекървин език“. По отношение на способността си да генерира кислород, то заслужено заема първо място. Но това не е единствената му стойност. Фитонцидите на растението са успешни срещу стрептококи. Последните могат да предизвикат различни процеси на възпаление в организма, дори и причиняването за сериозни заболявания като тонзилит, пневмония, скарлатина и др.

Бегонията

Перфектни срещу изпарения на различни съединения, просто ги оставете на перваза на прозореца и те ще поглъщат всички вредно от въздуха в стаята ви. Бегониите обичат частичната сянка. През летния сезон може да бъдат поливани  на всеки 3-4 дни, през зимния - веднъж в седмицата.

Алое вера

Сокът от него е известен с лечебните си свойства и е широко използван в нашата народна медицина. Алое вера е много ефективно за почистване на въздуха в апартамента, абсорбирайки почти 90 процента от вредния формалдехид във въздуха. Листата на алое вера произвеждат множество фитонутриенти, които влияят на тялото. Под влиянието им се засилва имунитетът на човека, подобряват се и умствените процеси на мозъка. Тъй като е сукулентно растение, поливането веднъж седмично е достатъчно.

Фикусът

Поради големите си листа, това растение е незаменимо за пречистване на въздух  у дома. То може да абсорбира съставки като бензол, формалдехид и амоняк. Също така почиства ефективно  праха от въздуха. Фикусите не изискват специални грижи. Поливайте ги  2-3 пъти в седмицата през летните месеци и веднъж в седмицата през зимните. Трябва редовно да избърсвате праха от листата им.