Един от най-скъпите разводи в Азия създаде нов милиардер. Ду Веймин - председател на Shenzhen Kangtai Biological Products Co., е прехвърлил 161.3 млн. акции на производителя на ваксини на своята бивша съпруга Юан Липинг, според уведомление до регулаторните органи от 29 май, с което тя се изстрелва към класацията на милиардерите.

Акциите се оценяваха на 3.2 млрд. долара. Юан, която тази година ще навърши 49 г., притежава акциите директно. Канaдската гражданка, която живее в Шенжен, е била директор на Kangtai в периода 2011 – август 2018 г., а сега е вицегенерален мениджър на нейното подразделение Beijing Minhai Biotechnology Co, информира информира Bloomberg. Тя има диплома за бакалавър по икономика от Пекинския икономически университет.

49-годишната Юан притежава акциите директно, но е подписала споразумение, за да гарантира контролиращия дял на Ду над компанията. Личното състояние на Ду се понижава от близо 6.5 милиарда долара преди развода до около 3.1 милиарда долара след него.  

Акциите на Kangtai са поскъпнали с над 50% през последната година, като растежът на цените им продължи през февруари, когато компанията обяви планове за разработка на ваксина за борба с коронавируса. Пазарната капитализация на компанията достигна 12.9 милиарда долара.

56-годишният Ду, който е роден в земеделско семейство, учи химия в колежа, след което започва работа в клиника през 1987 г. и става мениджър продажби за биотехнологична компания през 1995 г., според проспекта за IPO-то на Kangtai от 2017 г. През 2009 г. Kangtai придобива Minhai - компанията, която Ду основава през 2004 г., а той става председател на обединената компания.

Най-скъпият развод в историята е този на основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос. С лично състояние, оценявано на 48 млрд. долара, бившата му съпруга Маккензи Безос вече е четвъртата най-богата жена в света, след като получи 4% от най-голямата компания за онлайн търговия.