Тази събота в Лондон се открива ресторант, в който хората могат да бъдат с дрехи или без дрехи, с обещанието да прекарат вечер, свободна от атрибутите на материалния свят. Ресторантът ще работи без електричество или газ, храната ще се сервира в ръчно изработени глинени плочи, осветлението ще е на свещи. Заведението залага на "първична свобода и освобождаване от примесите".

Това, с което привлича любопитството, е заявката да е първият "гол ресторант" в Лондон. "Идеята е да се изпита истинско освобождаване", казва основателят му Себ Лайъл пред "Файненшъл таймс", цитиран от Труд.

Работихме сериозно, за да създадем пространство, където всичко, в което постоянните клиенти влизат в съприкосновение, да е непокрито и голо, обяснява той.

Ресторантът, който се намира в пазена в тайна локация в южната част на Лондон, разполага с 42 места, а списъкът на чакащите е от 40 000 човека. Посетителите ще бъдат приканени след като влязат да се преоблекат в роба, с която могат да останат или да съблекат. Атмосферата в ресторанта е дискретна благодарение на преградите от естествен бамубк и осветлението на свещи.

Себ Лайъл твърди, че клиентите, които през последните дни са тествали заведението, се чувствали "много естествено и комфортно" и това преживяване променило начина, по който мислят за "телата" на другите.

Те се чувстваха повече като участници в социален експеримент, отколкото в ресторант. Докато бяха в зоната за хранене, не се смущаваха от физическата външност на другите хора, просто беше нормално, допълва той.

Комбинацията от неподправена храна, лишена от всякаква технология, с избавлението от дрехите, маха всички неща, които пречат на разговора един с друг, казва Себ Лайъл.

Телефоните са забранени в ресторанта, което, според Лайъл, "вероятно те кара да се чувстваш по-разсъблечен, отколкото каквото и да е друго".

Той разказва как един от гостите, връщайки се от тоалетната, намира своя партньор да го чака, вместо да си играе с телефона, което е "хубаво чувство".

Идеята беше да се отдели сексуалната част от човешкото тяло, продължава Лайъл, хората тук не идват да фантазират, "те идват, за да премахнат бариерата, която съществува в нашите умове...не гледате телата им, гледате лицата им".

Дегустационното петстепенно меню струва 69 паунда и се предлага във вариант за вегани и не-вегани. Предлага стек тартар с годжи бери и кориандър и цветове на тиквички, пълнени със сушени домати с кус кус и цветно зеле.

Ресторантът се финансира основно от приходи от резервации, с малка инвестиция и е в съзвучие с тенденцията за консумация на органични храни.

Това е много оскъден продукт, реално ние не инвестираме в нищо, само продаваме предварително резервации, заявява Себ Лайъл.