За първи път сънят при насекомите е дефиниран от изследвания върху плодови мушици, проведени през 2000 г., пише PopSci, когато две отделни изследователски групи откриват, че спящите мушички е по-трудно да бъдат уплашени от будните. Това важи и при подремващите хлебарки, богомолки и пчели. Докато спят, хлебарките дори сгъват антените си, за да предпазят тези свои особено деликатни сензорни органи.

Какво се случва, докато буболечките спят?

Насекомите разполагат с централна нервна система – ключова характеристика при „спящите“ организми. Те също така имат и циркадни ритми -  естествени, повторяеми, вътрешни процеси, които се случват в организма в рамките на едно денонощие (макар че естеството им варира от вид до вид).

За първи път съществуването на вътрешен циркаден часовник е демонстрирано при хлебарките от вида Leucophaea maderae. Учените проследяват неговия клетъчен произход, след което успяват да го променят у една конкретна хлебарка, като трансплантират в нея определена част от мозъка на друга, обучена на различен цикъл сън-будност.

Насекоми като медоносните пчели, които работят по цял ден, обикновено си почиват през нощта. През това време те се движат значително по-малко, имат понижен мускулен тонус и повишен праг на реакция. Освен това телесната им температура пада. Това са четири характеристики на съня, които са характерни и за бозайниците, и за птиците.

Какво се случва, ако буболечките не спят?

Изследователи установяват, че когато плодовите мушици са лишени от сън, тази тяхна нужда се засилва. Т.е. те ще се нуждаят от повече почивка в сравнение със своите нормално отпочинали събратя.

Липсата на сън се отразява отрицателно и върху медоносните пчели. Това показва експеримент, при който учените ги поддържат бурни с помощта на специални магнити, които периодично ги разбутват. Онези медоносни пчели, които не са успели да си подремнат, започват да имат проблеми с общуването и техните танци, с които предават информация към колонията за разстоянието и местонахождението на храната и водата, стават доста по-нескопосани и неясни.

Съществуват ли буболечки, които не спят?

Отсъствието на сън е трудно за доказване. От друга страна обаче съществуват и насекоми, за които не можем все още да кажем със 100-процентова сигурност, че спят. Знаем например, че пеперудите си почиват, но биоложката Кейти Придуч от Държавния университет на Орегон казва пред National Geographic, че „нямаме представа дали те спят“.

Това, което знаем е, че насекомите са сред няколкото вида насекоми, които спират да се движат, когато времето застудее – в случая става дума за защитно състояние, известно като торпор, което се различава от съня. Има и буболечки (например калинките), които зимуват. По този начин те успяват да преживеят мразовития сезон.

И така, любопитните съзнания вече могат да спят спокойно – да, буболечките действително спят, макар и често това да се случва с отворени очи.