Надали ще попаднете на жена, която да ви каже, че обича да прекарва часове наред в почистване. И ако за домакините това е задача, която няма как да бъде избегната, то има начини да намалите това време предварително. Просто трябва да планирате мебелите, текстурите и дори някои дребни елементи като фуги и оформление.

1. Кухня за показЧерната гланцирана кухня изглежда много стилно, но бързо ще се превърне във ваш кошмар. И всичко това, защото върху лъскавите повърхности дори капки изсъхнала вода изглеждат като мръсотия, пише Idei.bg. Лъскавите фасади като цяло не са най-доброто решение за ежедневието. Ако все пак изберете гланц, не забравяйте да сложите дръжки и отворени шкафове.

2. Минимум фуги и пролуки

Ако не искате да прекарвате часове в почистване на трудно достъпни места, опитайте се да организирате кухнята си така, че да има минимален брой фуги и пролуки между мебелите. Също така си струва да изоставим панелите, а що се отнася до уредите, ако може ги вградете.

3. Светли мебели

Не се страхувайте от светлите мебели. Почистването им не е твърде различно от тъмните, а и прахът е много по-малко видим върху тях.

4. Маси и плотове

Мраморните плотове са много красиви, но доста капризни за поддържане. Ако планирате маса от естествен камък, имайте предвид, че върху нея ще се появят петна, които не можете да премахнете. Червеното вино, кафето, киселините и алкалните вещества, разляти по мраморен плот, могат да му причинят непоправима вреда. Така че е по-добре да сте практични и да се съсредоточите върху изкуствения материал.

5. Тапети

Като се има предвид колосалният избор на довършителни материали, е глупаво да се спираме на най-евтините тапети, затваряйки сляпо окото на техните свойства. Преди да купите тапет, не забравяйте да обърнете внимание на характеристиките му – да е устойчив на влага и да може да се измие.

6. Фуги между плочките

Плочката е най-добрият избор за стените и подовете в кухнята, банята и коридора. За да не се налага да прекарвате много време в почистване, изберете голяма плочка, оставяйки минимална празнина за фугите. По-добре е да бъде с цвят, който съответства на тона на плочката или тон по-тъмен от него.

7. Висяща тоалетна

 

Тя спестява много усилия при почистване на банята и тоалетната. Същото важи и за мебелите. Изберете висящи модели или опции с високи крака. Наличието на разстояние между тях и пода, ще ви позволи качествено да измиете всички ъгли и труднодостъпни места.