Содата за хляб е наш верен помощник не само в кухнята, но и в почистването на дома. С нея и с малко оцет можем да изчистим почти всичко. А, оказва се, може да използваме натриевия бикарбонат и като добавка към препаратите за пране. Ето как и защо.

Премахване на миризми

Със сигурност имаме поне една дреха, която колкото и пъти да я перем, все си мирише неприятно. Това най-често се случва с дрехите, с които спортуваме или други, които попиват голямо количество пот. Или пък с тези, които са престояли прекалено дълго влажни, преди да стигнат до пералнята, и сега миришат на мухъл.

За да премахнем неприятната миризма, ни трябва половин или една чаена чаша сода за хляб, която разтваряме в 3-4 чаши вода. Добавяме тази смес с чекмеджето за препарат, по възможност по средата на цикъла за изпиране. Перем на по-висока температура, за да се разтвори напълно. Може и просто да пуснем допълнителен цикъл на изплакване, при който да сложим сместа.

Снимка 666099

Премахване на петна

Дрехи, които сме изцапали с нещо мазно или оцветяващо, можем да третираме със сода за хляб, преди да ги сложим в пералнята. Важно уточнение е, че е добре първо да ги обърнем от вътрешната страна, за да не попива петното още по-навътре.

Намокряме леко и посипваме със содата. Добавяме малко препарат за съдове или течен сапун. Натъркваме добре (за препоръчване с четка) и оставяме да подейства за 15 минути. Ако петното не изчезне съвсем, повтаряме отново процедурата, преди да пристъпим към сушене, защото то ще го запечата в тъканта.

Снимка 666100

По-бели дрехи

Ако сме фенове на белите дрехи, със сигурност искаме те да си останат искрящи за по-дълго. Освен да използваме специален препарат за бяло пране, може да добавим смес от 1 чаша сода за хляб, разтворена в 2 чаши вода директно в барабана на пералнята върху прането. Перем на висока температура или спрямо указанията върху дрехите, пише Reader's Digest.

 

Източник: Lifestyle.bg