Washington Post съобщава, че служителите отговарящи за продажбата на телефоните на Apple започват "тихо" да се обединяват в синдикати. Причината е застоя на заплатите на фона на растящите цени на почти всички стоки и услуги, както и на непрестанния ръст на печалбите на Apple.

Служителите в няколко от магазините на технологичния гигант за започнали обединяването си в синдикат, но това не е станало без притеснения.

Работниците са подозрителни към подслушване от Apple, и организаторите са преминали към телефони с Android, за да избегнат всякакво потенциално шпиониране, разкрива Washington Post, говорейки със служител, пожелал анонимност.

Страховете не са безпочвени. През 2021 г. Apple уволни високопоставен служител, за който твърди, че е използвал данни от смартфоните на служителите за сексуален тормоз.

Освен това мегакорпорацията "има вътрешна култура на наблюдение, сплашване и отчуждение", разкрива служител пред вестника.

"Работниците са внимателно наблюдавани и нашите данни се съхраняват в името на поверителността и качеството", разкрива източникът.

През 2011 г. Wired съобщи, че служителите на Apple са се представяли за фалшиви полицаи по време на нападение на апартамент, за да намерят прототип на iPhone.

Разкритията на Едуард Сноудън също показват, че истинският собственик на всеки един смартфон, не е потребителят, който го е закупил, а компанията, която го е произвела. Един от страничните ефекти на дигитализацията е улесненото и увеличено следене, коментират защитници на свободата в интернет.

Източник: Dir.bg