1. Какво е Моци?

За неизкушените от футбола - Моци е човек. Румънски футболист, един от трофейните екземпляри на "Лудогорец" (Разград), шампионът на България. Велик е заради заслугата му за класирането на отбора в групите на Шампионска лига, когато се наложи да играе вратар и спаси решителни дузпи. Но и хулиганства - неотдавна изрита в гърдите нападател на ЦСКА, в друг случай показа среден пръст на феновете в Ловеч. Не затова, разбира се, (случва се на всеки футболист), на Моци е кръстена най-новата трибуна на стадион "Лудогорец Арена" в Разград. Трубината беше открита тържествено предишния петък в присъствието на най-висши държавници и в тройно щастливо съчетание: "рязане на лента", 70 години "Лудогорец" и мач за узаконяване на шампионската титла - за четвърти път след 4:1 срещу "Локомотив" (София).

2. Каква трибуна?

Новата трибуна е съоръжение за 2308 зрители, частично покрито и с много екстри, сектор от стария разградски стадион, който собственикът на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев е амбициран да реконструира до края на тази година, така че да може да приема мачове от груповата фаза на Шампионската лига и да не се налага да играе в София.

"Ако общината отпусне 20% от 20 милиона, ние ще осигурим останалите. Ние с брат ми ще осигурим 16 милиона и да започне строежът на стадиона напролет", казва Домусчиев миналия ноември.

Защо общината? Защото стадионът в крайна сметка е общински и предназначението му е да радва разградчани. "Лудогорец" го обитава по силата на договор с общината, според който жителите на града покриват текущо и сметките за вода, ток и газ (теренът се подгрява в студените месеци от инсталация на газ).

Въпросната трибуна, прерязването на чиято лента за жалост беше съпътствано от скандал (ще стане въпрос по-долу), представлява една пета от планирания капацитет на целия стадион, който е 12 500 места - съотношение 1:3 спрямо броя на жителите на Разград или по една седалка на всеки трима разградчани. Неслучайно въпросът за очакваната запълняемост на стадиона се оказва толкова чувствителен.

3. Разград?

Разград, Североизточна България, е една от петте най-бедни области в България, редом със Силистра, Монтана, Търговище и Ловеч, според данните от регионалните изследвания на ИПИ. Безработицата е рекордна - 20.7%, един от всеки пет, доходът на лице от домакинството е между най-ниските в страната - 3264 лв. годишно, или 272 лв. на месец. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е наполовина на софийския - толкова е разликата в стандарта, която, както ще стане въпрос, може да се прелети с хеликоптер за час и половина. Следователно Разград се нуждае от инвестиции, програми за заетост, подкрепа на предприемачеството и задържане на младите, пари за образование... но преди всичко и най-вече от нов футболен стадион и зрелища.

Увлечен от ентусиазма на собственика на "Лудогорец", както сам обясни, разградският кмет Денчо Бояджиев (незвисим, подкрепен от БСП, от 2010 г. според местната преса член на ордена на рицарите тамплиери) кандидатства по програмата на кабинета "Орешарски" "Региони в растеж" и печели 3 млн. лева за изграждане на трибуната "Моци" (следете числата). Поръчката за строителството печели фирма, свързана Домусчиев, която се ангажира да свърши работата за 4 млн. лева. Разликата не притеснява кмета, който разказа през седмицата, че за реновацията на стадиона му е бил обещан втори транш от още милион "догодина", като продължението на програмата "Региони в растеж". "Догодина" обаче премиер е вече Бойко Борисов, спорната инвестиционна програма е прекратена и кметът сяда, пише писмо до Борисов, който очевидно се отзовава, и с решение на Министерски съвет от март са отпуснати още 2 милиона. За това и на откриването на въпросната трибуна Кирил Домусчиев благодари поред на номерата на Орешарски, на Борисов и на общината.

4. 20% от 20 милиона не са ли 4 млн.?

Точно така. Първоначално се говори за 4 млн. държавна субсидия, толкова е спечелената обществена поръчка, но дали поради преразход на строителните дейности или по други причини, които около данданията тази седмица останаха неизяснени, някой някъде е направил избор, че от името на данъкоплатците държавата ще участва в инвестицията за стадиона с допълнителен милион. Кметът на Разград обясни пред "Капитал", че допълнително е включено оборудване и още строително-монтажни работи. Направена е процедура за тези допълнителни строителни дейности, подписан е договор със същата фирма и тя получава още 1 милион лева. Пет милиона отпуснати става равно на пет милиона усвоени лева.

5. Какво празнува Разград?

Разград празнува откриването на "Моци", за която трибуна с целева субсидия от бюджета са преведени 5 млн. лева, предварителният бюджет е надхвърлен с 20%, но поне ги е усвоила фирма, свързана с "Лудогорец". Празнува стратегическото си ориентиране като столица на футбола (не може всички да са високотехнолигични). "Лудогорец" за пет години е внесъл 12 млн. лева данъци в бюджета на общината, според кмета. Разград може само да се надява, че избраната стратегическа ориентация ще донесе благоденствие и ще изглади поне донякъде социалните контрасти, които празничният ден демонстрира.

Обявено е грандиозно събитие, ще дойдат премиерът, финансовият министър и министърът на строителството - да си нагледат инвестицията и да поднесат уважението си към гражданите, разбира се. Поканена е култовата сръбска изпънителка Цеца Величкович - любимка на премиера (който обаче идва само за официалната част и не остава да я чуе), любимка вероятно и на много други. "Лудогорец" дава емоционален реванш на разградчани срещу неволите в живота, защото става национален шампион четири поредни години. В града, в който, както споменахме, човек разполага с 272 лева на месец, цената на билета за мача спектакъл е между 25 и 50 лева. Мнозина, по разкази от там, предпочитат да отпразнуват според тоягата си и препълват по шевовете местните заведения. Любимият клуб пуска безплатни билети за ученици.

На този фон пред стадиона се строяват стотина S-класи и други скъпи автомобили, някъде в района е паркиран и един вертолет, гурме банкетът в специална шатра е за няколкостотин души - както му е редът.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg