Слоновете могат да броят, използвайки обонянието си. Това показва проучване на учени от нюйоркския Hunter College, цитирано от Daily Mail.

Едрите бозайници имат толкова остро усещане за миризма, че могат да различат какво количество слънчогледови семки се съдържа в две отделни кофи.

Според учените това е първият документиран случай, в който животно успява да използва обонянието си, за да установи количествени разлики - базов математически принцип.

В двете кофи били поставени малки количества слънчогледово семе - между 4 и 24 грама.

Изследователите твърдят, че има и други животински видове, които разпознават дали пред тях има повече или по-малко храна. Но всички те използват зрението си, за да определят разликата.

Кучетата, например, за разлика от слоновете, не се справят със задачата да познаят в коя купичка има повече или по-малко храна само с помощта на обонянието си.

За хората умението да броят е много полезно в редица житейски ситуации, но за слоновете то се оказва жизненоважно. Те се нуждаят от големи количества хранителни вещества и вода, като често се налага да изминават дълги разстояния, за да ги открият, пише profit.bg. Те се съобразяват с много странични фактори, като сезонните изменения и риска да бъдат атакувани от хора или хищници.

Изследователите стигат до извода, че мъжките екземпляри се справят по-добре от женските в "надушването" на по-големите порции. Освен това "успеваемостта" им се подобрява с увеличаване на разликата в поставените количества в двете кофи, между които трябва да избират.

Изследваните слонове са от резервата Анантара в Северен Тайланд. Най-точните участници в теста успели да посочат правилно кофата, в която има повече слънчоглед, в близо 80% от случаите. Според учените резултатите не са чак толкова изненадващи, като се има предвид, че слоновете притежават повече гени, свързани с обонянието, от всяко друго животно на планетата. При тях те са около 2000, в сравнение с 800 при кучетата.