Шансът да се случи подобно нещо е едва едно на 100 - слоница се е сдобила с близначета в резервата Самбуру в северната част на Кения, предаде БТА. 

От организацията "Спасете слоновете" (Save the Elephants) казват, че близначетата - мъжко и женско, са били забелязани миналия уикенд от водачи по време на сафари в резервата, намиращ на около 300 километра от столицата Найроби.

Видеоклипове показват как новородените, които са едва на няколко дни, опознават новата си среда в саваната заедно с майка си Бора и по-големия им брат, роден през 2017 г.

"Близнаци рядко се срещат сред популациите на слонове. Те съставляват едва около 1 процент от ражданията", се посочва в изявлението, направено от основателя на "Спасете слоновете" Иън Дъглас-Хамилтън, който същевременно призовава за повишено внимание.

В Кения има около 36 280 слона, според данни от първото национално преброяване на всички диви животни в страната, извършено през 2021 г.

Популацията на слонове от африканската савана е намаляла с най-малко 60 процента през последните 50 години. Това води до прекласифицирането на вида като "застрашен" в актуализацията на "Червения списък" на Международния съюз за опазване на природата.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jane Wynyard (@janewynyard)