На 22 септември, освен че празнуваме „Денят на независимостта”, той е обявен и за Световен ден на слона.  За да го отбележим, подбрахме няколко любопитни факта, които са доста впечатляващи.

Слоновете са сред най-удивителните животни на света. Най-общо те се делят на Африкански и Индийски слон и съответно обитават Африка, на юг от Сахара, и горите на Индия и Югоизточна Азия.

  1. Мъжките африкански слонове днес са най-големите сухоземни животни и могат да достигнат височина от 4 метра и тегло от 7000 килограма.

 

  1. В хобота на мъжкия африкански слон, той може да засмуче около 10 л. вода

 

  1. Слоновете имат само 4 зъба, всеки от които е дълъг 30 см.

 

  1. На края на хобота си слоновете имат две тънки окончания, които се наричат още и пръсти. Те са толкова фини, че с тях слонът може да вдигне дори фъстък от земята.

 

  1. Най-големият враг на слона е човекът. От една страна той разрушава горите и местообитанията на слоновете и най-вече развива и поддържа търговията със слонова кост, заради което слоновете често стават жертва на бракониери.

 

  1. Най-възрастният известен слон в света е живял 86 години (1917 - 2003). Средният живот на слона е от 50 до 70 години. Най-големият известен слон е застрелян в Ангола през 1956 г. и тежал около 11 тона! Бил е висок 3,96 метра!
  2. Кожата на слона е толкова чувствителна, че може да усети как муха каца върху него.

 

  1. Слоновете се страхуват от пчелите.

 

  1. Общуването е жизненоважно за слоновете, които разчитат на социална мрежа за оцеляването си. Въпреки че те могат да издават много широк спектър от звуци (до 10 октави), общуват предимно чрез нискочестотни звуци, наречени „бучене“. Всъщност слоновете са способни да издават и възприемат звуци с една до две октави по-ниски от границата на човешкия слух.

 

  1. Слоновете обикновено могат да изразяват мъка, хумор, състрадание, сътрудничество, самосъзнание, използване на предмети като вид инструменти, игривост и отлични способности за учене. Например слон в Корея изненадал стопаните си в зоопарка, като се научил да изпълнява командите, които му давали те, като вербализирал с края на хобота си и успешно научил 8 думи и техния контекст.

Те са способни на човешки емоции като чувството от загуба и дори плач. Те помнят и скърбят за своите близки, дори много години след смъртта им. Например, когато „Шепнещия на слонове“ Лорънс Антъни умира, стадо слонове пристига в къщата му, за да го оплаква.