Слънчева буря заплашва да има последици върху електрическото захранване и GPS-системите на планетата.

Това съобщават от американската Национална океанска и атмосферна агенция (NOAA), цитирани от британския вестник "Индипендънт". Според нея в неделя от слънцето е изригнало количество магнитна плазма, което се движи по-бързо от обичайното. Настоящата буря е най-голямата от март насам, като не е изключено тя да се окаже най-мощната и от 2005 г.

Бурята е достигнала планетата в понеделник като не е изключено да продължи няколко дни.

Слънчевите бури могат да повредят комуникациите, навигационните системи, електрозахранването и други системи, които разчитат на радиокомуникации, заяви физикът от NOAA Дейв Бисекър. Не е изключено някои от по-значимите такива системи на Земята да бъдат засегнати по някакъв начин, въпреки че те са конструирани така, че да издържат на подобни смущения.

Въпреки неприятните последици за комуникациите и електрозахранването, любителите на красивите гледки ще могат също така да се насладят и на особено ярки северни и южни сияния. Според астронавта Скот Кели, който в момента се намира на Международната космическа станция, подобни феномени вече са били наблюдавани от космоса.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg