"Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя, скритите послания - Какво всъщност означава понятието Късмет?

Късмет или божия благодат? Една от най-употребяваните думи на хората е „късмет“, било то като за пожелание или за оправдания. Примери: „Пожелавам ти много здраве и късмет“ или „Не успях, просто липса на късмет.“ Често чета и слушам изрази, че има хора родени с късмет и такива, които го нямат. Дали всъщност е така или?

 По мое мнение, късмет е следствие от различни начини на мислене и мисловно поведение. Всеки човек трупа кармични активи и пасиви, които от своя страна определят следствията, в даденият случай „късмет“. Ще зададете въпрос, как така някои хора са родени под „щастлива звезда“? Съществуват два принципа, единият е в инкарнациите (преражданията), вторият е в близкото минало (поведения в по - ранна възраст). Тъй като първият е обект на задълбочени анализи и обосновки ще се опитам с няколко думи да обясня вторият принцип.

 Да речем лицето Х, когато е било на 25 години е имал поведение изразено в завист. Тогава процентът на божията благодат от 70% спада на 30%. Впоследствие Х започва да роптае,че не му върви, няма късмет и прочие. Или накратко - „Внимавай, какво си пожелаваш“. Все пак това е едно мое скромно виждане относно късметът и не ангажира ничие друго мнение или виждане.

 Какво всъщност означава понятието Късмет?

 Самата дума „късмет“ произхожда от арабското qisma, „съдба“, „участ“, през турски и означава както предопределението на човека, неговата съдба. Също така и особеното, необяснимо щастие, „вървене“, което облагодетелства някои хора без оглед на това дали са го заслужили или не.

 „Има късмет“ се казва за някого, който успява да свърши или получи нещо добро и желано или да се спаси от нещо неприятно и опасно независимо от обстоятелствата. Късметът предопределя хода на съдбата, което обуславя, че съдбата е производно на късмета. Късметът може да промени живота ти на 180 градуса за части от милисекундата. Съществува и понятието "лош късмет". То се използва, когато дадено лошо събитие се случи изненадващо и на базата на случайни обстоятелства.

 Късмет или суеверие?

 „За много хора късметът е нещо външно. Понякога го има, а друг път – го няма. Аз лично не мисля, че късметът може “да кацне”, както и “да отлети” от само себе си без помощта на самия човек. Все нещо, което правим или не правим, подпомага хубавите и лоши случки и събития. Вярвам на редица научни открития, че в живота на хората има предопределеност, но и че всеки има свободата да прави своя избор. Може би най-добре да сме отворени към символите и информацията, с които сме обградени, за да вземаме по-подходящи решения, да сме по-настоятелни, по-търпеливи, и към хубавото, и към лошото, да сме по-активни, вместо “голи” мечтатели“ – пише Татяна Христова съосновател на "Сита Мениджмънт Консулт".

 Четирите принципа на късмета

 Известният Ерик Баркър, който ръководи своя собствен сайт "Barking up the wrong tree" предлага четирите принципа на късмета, следването на които би ни помогнало да имаме повече късмет според авторът.

 Едно за късмет: Увеличете възможностите да ви се усмихне късметът

 Късметлиите са доста умели в това да създават, забелязват или да действат в конкретните моменти, които имат потенциал да им донесат успех. Чести способи за това са усилената комуникация и работене в колектив, възприемането на по-лежерна и спокойна позиция относно живота или просто „отварянето“ към всякакъв тип нови изживявания.

 Две за късмет: Силата на вслушването в интуицията и „късметлийските пориви“

 Хората твърде често се оказват късметлии, защото са послушали интуицията си. Много от тях работят целенасочено за допълнително усилване на въпросната интуиция, която помага безспорно в доста ситуации. Това става посредством например медитация и изчистване на съзнанието от другите протичащи мисли и фокусирането върху личния усет за света и личността.

 Три за късмет: Очаквайте добро бъдеще

 Щастливците, озарени от късмета, често са с нагласата, че ги очаква доста добра съдба. Тези очаквания понякога се оказват пророчески поради факта, че с такъв светоглед, хората изграждат оптимизъм, воля и вяра във функционирането си – както спрямо себе си, така и спрямо околните. Повечето позитивизъм значи и повече преживявания и желание за такива, което от своя страна води до по-големи изгледи за късметлийски ситуации и развитие.

 Четири за късмет : Трансформирайте лошия късмет в нещо конструктивно и добро

 Доста голяма част от късметлиите разработват стратегия, за да са подготвени тогава, когато се сблъскат с неуспехите и лошия късмет, познат още като „малшанс“. Звучи малко наивно, но посредством представата, че нещата все пак биха могли да са по-зле, хората се амбицират и се отдалечават от обсебващите мисли за въпросния неуспех. Така се справят със ситуацията и са готови отново да поемат по пътя на живота волево и със съзнанието, че всеки късмет среща своето противодействие – малшанса, и човек не трябва да се обезсърчава от това.

 В един идеален свят нашите мисли, вярвания и преживявания ще се радват на постоянно усъвършенстване и обновление. Често ще се сблъскваме с нови интересни хора и ситуации и постоянно ще откриваме нови аспекти на емоционалния и интелектуалния си живот. За съжаление в реалността рядко се случва така.

 „Факторът Късмет”

 „ Става дума за начина, по който се разглежда фактора успех, за това, че се извеждат четири принципа на късмета и за това, че „имаме новина” – късмета може да се научи.

 Ние хората не се раждаме толкова с късмет или без късмет, колкото с определено поведение. Бихме могли постоянно да го усъвършенстваме, за да станем късметлии. Иска се само да искаме да се научим как късметът да ни спохожда, вместо да го очакваме пасивно.

Изключително звучи, нали? Особено на фона на познатата у нас картинка – всеки втори е нещастник, неудачник и се оправдава с липсата на късмет.

Богатата информация, събрана от изследванията на Ричард Уайзман показват, че: „Ако оптимизираме случайните възможности в живота си, ако се вслушваме в шестото си чувство, ако сме с нагласата да очакваме добрата съдба, ако превръщаме всеки неуспех в късмет, тогава, късметът става част от нас и нашия живот. Така че всеки може да създаде живот, изпълнен с повече късмет, стига да иска това!” - От книгата на Ричард Уайзман.

На вас оставям да коментирате, дали съществува късмет (не само като понятие) или?