Скъпите автомобили предлагат най-добрите фарове?! Всъщност е точно обратното, става ясно от проучване на Американския застрахователен институт за безопасност на движението (IIHS).

Специалистите са изпробвали фаровете на 31 автомобила със средни размери, като резултатите са наистина изненадващи. Единствено Toyota Prius V заслужава резултат "Добър", докато повечето автомобили от премиум сегмента влизат в гарафи "Приемлив", "На ръба" и "Слаб".

"Цената на автомобила, оказва се, не е решаваща за технологиите, които получавате", заявяват специалистите от IIHS. Те са изпробвали фаровете на автомобилите на писта, като са измерили осветеността чрез специални устройства. Заложено е както на осветеността на късите и дългите напред и встрани от колата, така и при завои - остри и плавни. Заслепяването на насрещно движещите се автомобили е също сред факторите, които се взимат предвид при оценяването. 

"Настоящите държавни стандарти позволяват на производителите на автомобили да предлагат фарове с широк спектър от нива на осветеност. Това обаче трябва да се промени, тъй като по-добрите фарове имат голям потенциал за намаляване броя на инцидентите на пътя през тъмната част от денонощието. Да не забравяме, че най-тежките инциденти се случват именно по тъмно", категорични са американците. 

Основната причина Prius V да заслужи най-високата оценка са LED фаровете и технологията за автоматично превключване на къси/дълги светлини, с които се оборудва този модел. Тези технологии се предлагат като опция, докато стандартните халогенни фарове попадат в графа "Слаби".

"LED светлините на Prius позволяват на шофьора да пътува безопасно по неосветени пътища със скорост до 120 км/час. До тази скорост водачът разполага с достатъчна осветеност, за да реагира навреме при евентуален инцидент. При автомобилите с халогенни фарове, безопасната скорост е с над 30 км/час по-ниска", се казва в съобщението на IIHS.

Списъкът с оценките включва само коли, които се предлагат на пазара в САЩ. В Европа са налични редица модели с LED фарове, сред които дори сравнително достъпния Opel Astra.

Още новини ТУК

TNS.bg