Руските космонавти разполагат с една от скъпите руски водки на пазара, скариди и черен хайвер за новогодишната си трапеза на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС. 

Какво ще бъде менюто разкри космонавтът Сергей Прокопиев във видео, публикувано от Роскосмос. Освен него на МКС пребивават още двама руски космонавти - Дмитрий Петелин, който е и специален кореспондент на ТАСС, и Анна Кикина

"На новогодишната трапеза ще имаме скъпа водка, скариди, черен хайвер. Наистина, всичко е в много малки количества и консерви, но това е, с което разполагаме", каза Прокопиев.

По думите му по време на празниците руските космонавти ще обменят културен опит с чуждестранните си колеги. "На празниците или каним колегите си на гости, или сами отиваме на техните празници. Много обичаме да го правим, така обменяме културен опит. Хубаво е да опитаме нещо и от тяхната храна. Чуждестранните колеги също много обичат руската кухня", каза още Сергей Прокопиев.
    
По-рано Анна Кикина съобщи, че космонавтите планират да приготвят традиционната салата "Оливие" (руска салата - бел.ред.) за новогодишните празници. Дмитрий Петелин каза, че на 29 декември той и колегите му са направили генерално почистване в руския сегмент на МКС преди Нова година. Тримата космонавти поставиха и новогодишна украса в условията на нулева гравитация.