КОЛЕДА приключи, все още всичко продължава да бъде затворено, а и е напълно възможно да сме качили няколко килограма отгоре след празниците - да, Син понеделник е. Смята се, че това е най-депресиращият през годината.

Кога е Синият понеделник 2021?

Предполагаемият негативен ден понеделник е днес, на 18 януари. Датата обикновено се отчита на третия понеделник на януари, но може да бъде и на втория или четвъртия понеделник, или дори понеделник на последната седмица на януари.

Първият такъв беше на 24 януари 2005 г. Това се случи след като д-р Клиф Арнал беше помолен да пресметне и определи най-депресиращия ден в годината.

Какво е Синият понеделник?

Той се изчислява, като се използват редица фактори в (не особено научна) математическа формула. Факторите са: метеорологичните условия, времето от Коледа, времето след провала на новогодишните ни решения, ниските мотивационни нива и чувството за необходимост да поемем отговорност към ситуацията. Първоначално е замислена от PR компания, но сега се превръща в ежегодно събитие.

Какво можете да правите на Синия понеделник?

Най-важното правило за всички хора, без изключение, е да не мислят за миналото. Това важи особено за тези, които често се притесняват за дреболии. В средата на януари обикновено е по-добре да не си спомняте лошото. Ако унинието ви атакува на 18 януари, по-добре направете нещо приятно като хобита и разговор с близките.

Най-добре е в този понеделник да не се преуморявате. Първо, прекомерната работа оказва негативно влияние върху настроението. В състояние на умора всеки човек частично губи способността да мисли оптимистично. Нещо повече, на 18 януари се очаква смущение в магнитосферата, което може да се развие в пълноценна магнитна буря. Това значително ще влоши ситуацията. В такава среда работата ще стане още по-трудна. Почивайте си на 18 януари, доколкото е възможно.

Личният треньор Анди Уорд, пък съветва, че упражненията са чудесен начин да се отърсим от напрежението и е най-добре да избягвате преяждането.

„Заложете на 30 минути упражнения - това може да бъде бърза разходка, лек джогинг, релаксиращо плуване или интензивен HIIT клас - просто се движете за тридесет минути, за да усетите ползите. Януари е чудесно време за нови хобита." - споделя той.

Ако не ви се иска да сте активни през самия ден, направете си домашна филмова вечер. Ако обаче се борите с депресия в продължение на дълъг период, трябва да говорите с Вашия лекар или доверен член на семейството или приятел.