На тази дата, преди 130 години, е отворена Айфеловата кула за посетители. Една от емблемите на френската столица е висока 324 метра и е построена от Густав Айфел във връзка с международното изложение по случай стогодишнината от Френската революция.

Изграждането ѝ отнема две години, два месеца и пет дни и е окончателно завършена на 31 март 1889 г. и представлява връх на индустриалната ера.

Според редица проучвания Айфеловата кула е най-посещаваният архитектурен паметник в света и ежегодно посреща около седем милиони туристи.

В първия ден кулата е посетена от 12 хиляди души, а преди да бъдат пуснати асансьорите в експлоатация е било нужно да се изкачат 1710 стъпала до върха, откъдето се разкрива вълнуваща гледка към цял Париж.

Още с изграждането на Айфеловата кула е имало ресторанти, кафенета и магазини, които и до днес посрещат своите туристи със съвременен интериор и  изискани менюта. Бар, сладкарница и романтична гледка… Всичко това в един символ – Айфеловата кула.

Всяка вечер 336 жълто-оранжеви натриеви лампи на всеки час, в рамките на 5 минути, осветяват кулата, което подчертава красотата ѝ.

Ако все още не сте посетили това магично място можете да го направите в дните, посветени на 130-я рожден ден на Айфеловата кула, който ще мине под знака на младостта. Отдайте на главозамайващата гледка, опиянението и вълнението. Все пак всички знаем, че Париж е градът на любовта!