Швейцария е уникална страна с богата история и още по-богата култура. В кулинарния свят тя е по-малък, но много сериозен противник на Италия и Франция. Всъщност в кухнята на страната като че ли се е получила перфектната амалгама от рецепти, продукти и вкусове. Много експерти всъщност намират повече изтънченост във всекидневната кухня от региона на Алпите, отколкото в най-претенциозните фюжън ястия, разпространени напоследък.

 

Нека да разгледаме списъка с най-добрите ястия, които не бива да пропускате:

Най-добрата швейцарска салата 

Може би най-популярната салата за страната е савойската. Тя е доста питателна, тъй като съдържа швейцарски ароматни сирена, варени яйца, а също и апетитни парченца бекон. За местните тя е нещо като шопската салата за жителите на Балканите. Често се приготвя и салата от листата на растението манголд, който е доста отглеждан в Швейцария.

Тартифлети и “капун” 

Ще се учудите колко много алпийските кулинарни традиции наподобяват нашите родни. Тартифлет, например, наподобява нашенското гювече. То представлява разтопени сирена, към които са прибавени картофки, бекон и малко сметана. Чудесно мезе за биричка!

Капун пък е ястие, което представлява нещо като сарми, само че завити в манголдови листа.

Полента 

Още едно ястие, което напомня българската национална кухня. Полентата е нещо подобно на качамака, който приготвяме ние.

Пушена сьомга с леща и билки 

Въпреки че няма собствен излаз на море, Швейцария е благословена с щедри сладководни дебити. Едновременно с това от страните съседки тя внася и морски риби и други соленоводни обитатели. Класическата рецепта за сьомга с леща може би звучи малко екстравагантно, но за швейцарците се равнява на истински деликатес.

Фондю - божествено изкушение от разтопено сирене

 

В миналото, когато миризливите сирена в шкафа започнели да престояват, швейцарците бързали да ги разтопят и приготвят с тях така нареченото “фондю”. Което може да разгледате във https://fondue.bg/ Ястието било перфектно за зимата, тъй като помагало на местните жители да оползотворят и други застаряващи продукти в килера си, като например сухите корички хляб, които раздробявали на хапки и топели във фондюто.

За да неутрализират изострения аромат на сирената пък, те капвали по една чаша бяло вино или друг алкохол (възможно е да се използва и бира, но все пак е важно да се има предвид общата вкусова бленда).

Най-подходящите сирена за фондю са възможно по-твърдите сортове, каквито са грюйер, апенцелер, ементал, пармезан и други.

Раклет 

Това е нещо подобно на фондю от сирене. Всъщност ако си правим фондю, просто можем да изчакаме, докато цялото е изядено и остане само хрупкавата коричка на дъното на съда. Можем също така да използваме и грил тиган или скара, върху която да разтопим сирена и да ги оставим да добият златист и хрупкав вид.

 Класиката в жанра - картофено рьощи 

Може би едно от най-прочутите швейцарски ястия. Оригинално рьощи се прави в немскоговорящия кантон Берн, като по традиция то най-често се е приготвяло за сутрешното хранене. Впоследствие от там той се разпространява в цялата страна и много други места по света. В днешно време рьощи е чудесно хапване за всяко време на деня.

 Шоколадови изкушения

Едва ли има някой, който не е чувал за превъзходния вкус на швейцарския млечен шоколад. С него може да се приготви неизброимо разнообразие от вкусни десерти, като например шоколадово фондю, тартове с шоколадова глазура, палачинки и много други.

Когато приготвяте деликатеси от Алпите у дома, не забравяйте основното правило: зеленчуците и месото винаги да са пресни и свежи, за сметка на отлежалите вина и сирена. Само така ще постигнете перфектния баланс на изисканата швейцарска кулинария.

Най-добрият швейцарски ресторант у нас се намира само на час път от София и само на пет минути пеша от центъра на китното градче Банско. Ако пък имате афинитет към италианската кухня, за вас са широко отворени вратите на https://leonardobansko.bg/ .