С наближаването на края на годината може би ще се сбогуваме не само с 2023 г., но и с геохронологичната единица време, в която живеем досега. През 2024 г. учените ще вземат решението дали официално сме навлезли в антропоцена - нова геоложка епоха, белязана от човешкото въздействие върху планетата.

Антропоценът - произлизащ от гръцките думи anthropo, означаваща "човек", и cene "нов", представлява време на планетарна промяна, настъпило като пряк резултат от човешките дейности, като например изгарянето на изкопаеми горива и засиленото обезлесяване. Идеята е популяризирана за първи път през 2000 г. от холандския химик и нобелов лауреат Пол Круцен.

Понастоящем научната общност не е сигурна дали антропоценът е започнал официално и дали се различава съществено от холоцена - настоящата епоха на бозайниците, започнала преди около 11 000 години, след края на последния ледников период. Решаващият въпрос, на който трябва да се отговори, е дали човешката дейност е променила системата на Земята до такава степен, че това да се отрази в скалните пластове.

Снимка 647652

Затова през юли, 2023 г. група учени изследват езерото Крауфорд в Канада. Те избират това място, защото на дъното му са открити изотопи на плутоний от опити с ядрени оръжия, датиращи от 50-те години на ХХ век. Слоестите седименти на водния басейн съдържат и по-стари доказателства - от дейности на местни общности от XII-XV век, до пристигането на европейските колонисти и чак до наши дни.

Работата на групата учени, разбира се, се превръща в обект на критика. Възраженията обаче не са съсредоточени върху това дали човешката дейност е оказала значително въздействие върху планетата - доказателствата за това са убедителни - а кога е започнал антропоценът.

Снимка 647651

Ограничаването на антропоцена до една епоха омаловажава влиянието, което хората са имали върху планетата още преди средата на XX век. Има много доказателства, които показват, че нашият вид е оставил следи много преди това - например по време на индустриалната революция, започнала през XVIII в., когато нивата на въглероден диоксид в атмосферата започват да се увеличават.

Затова според много изследователи антропоценът трябва да се разглежда като продължаващо събитие, а не като начало на нова епоха.

Следващата стъпка в процеса на признаване на новата епоха е приемането на предложението на работната група, представено през октомври 2023 г. пред Международния съюз по геоложки науки.

И ако всички "изпитания" бъдат преминати, то тогава от август 2024 г. официално ще живеем в нова епоха, предизвикана от нашите колективни дейности, пише IFL Science.

 

Източник: Lifestyle.bg