Хубавият дизайн може да направи дома ви оазис. Но е и много лесно само един детайл да промени цялото усещане за уют и спокойствие. Ако чувствате стрес в дома си, нещо ви дразни, но може да определите какво е то, проблемът не е във вас. Нюйоркският дизайнер Каролин Дикарло посвещава кариерата си в изучаване на детайлите на дома и помага на хората да декорират пространствата така, че те да предразполагат към релакс и спокойствие.

Ето някои неща, които смятате, че би трябвало да редуцират стреса, но всъщност са причина за него.

Спомени навсякъде около вас 

Семейните снимки и спомените са страхотни, но ако са навсякъде, можете бързо да се окажете преследвани от призраците на вашето минало. Повечето от нас живеят във визуален хаос. Благодарение на технологиите, днес получаваме твърде много информация, която понякога ни е трудно да обработим. Връщайки се у дома, ние макар и косвено отново сме обградени от твърде много вещи и спомени. Просто махнете част от тях и вижте как ще се почувствате.  

Избрали сте грешния цвят

Ако обичате един цвят не означава, че трябва да се обградите с него. Тъмно синьо или бяло не винаги са най – добрият избор за едно помещение и може да ви предразположат към спокойствие и почивка. Влезте в стаята и се съсредоточете върху това, какво предизвиква в съзнанието ви. Помислете кой нюанс би могъл да ви накара да се успокоите и усмихнете.

Не мислите за текстурите

Дори ако обичате елегантността на минимализма, предимно бяла или неутрална стая, може да откриете, че нещо все още ви дразни. Обърнете внимание на текстурите в стаята. Имате ли няколко различни вида? Ако отговорът е не, добавете – одеяло, няколко възглавници, килим…Това са малки стъпки, но ще променят усещането.

Слагате телефона до леглото

Това е първото нещо, което докосвате, когато се събудите, и последното нещо, което гледате преди лягане – махнете го. Създайте си навика да оставяте телефона в другата стая и създайте спалня без електроника. Нивото на тревожност ще намалее.

Не обръщате внимание на потока на въздуха в стаята

Знаете, че добавянето на нещо зелено в една стая може да изчисти въздуха и да ви накара да се почувствате по-щастливи, но това е нещо повече от това да сложите просто едно цвете. Мислете за растенията като за енергия, която е в стаята, аранжирайте така, че минаването през помещението да леко и свободно, не слагайте мебели на пътя на преминаване през стаята.

Дразнещи звуци

Да, знаем, че в големия град това няма как да се избегне, но инвестирайте в шумоизозлация или помислете за музика, която ви кара да се отпуснете. Дори да пуснете само песента на птици и ромона на поточе, ефектът ще бъде голя. И е доста по – добре е от шума на колите или съседите.

Източник: Idei.bg