Чували сме за хранителни отравяния от кълнове, сурови яйца и пилешко, но от сладолед?

Както се оказва, много храни, за които винаги сме смятали, че са безопасни, могат да ни разболеят. Вижте шест познати храни, които могат да предизвикат хранително отравяне у човека:

1. Карамелизирани ябълки

Свързваме ги с цирк, празник и забавления. Изследванията показват обаче, че сладкото лакомство е благодатна почва за болестотворни бактерии като листерия.

В миналото учените смятат, че ябълките са твърде киселинни, а карамеленото им покритие прекалено дебело, за да дадат възможност за развитието на бактерии.

Но откриват, че поставянето на дървена пръчка в ябълката създава достатъчно сок, за да намерят бактериите благодатна почва за развитие между ябълката и карамела.

Пък и къде сте виждали ябълки с карамел, които се съхраняват в хладилник? Ако все пак не можете да минете без тях, направете си ги у дома, без да ги набождате с пръчка.

2. Замразени плодове

Знаем, че човек може да се разболее от бактерии, намиращи се в пресни продукти, но в замразени? Е, това е тъжно, но вярно: смес от замразени плодове и семена от нар заразява 165 души с хепатит А през 2013 г.

И това не е единственият подобен случай. Хепатит А заразява храната по време на етапа на производство, а студът не го убива.

3. Картофи

Трудно е да се повярва, че тези кореноплодни зеленчуци, които хапваме изключително често, могат да причинят хранително отравяне.

Те обаче се свързват с повече от 100 подобни случая през последните 30 години, според Центъра за наука в интерес на обществото.

Въпреки че повечето от тях са свързани с неправилно съхранение на храна, има и няколко случая на отравяне със соланин. Соланинът е токсин, който се натрупва в картофените люспи, когато зеленчукът е изложен на слънчева светлина. Внимавайте картофите да не са зелени, когато ги купувате.

4. Сирене 

Кой не обича вкусни, меки сирена като фета, бри или синьо сирене? Единственият проблем с меките видове е, че много от тях често са непастьоризирани и е много по-вероятно да съдържат бактерии като салмонела или листерия, които умират по време на пастьоризация.

В последните 5 години непастьоризирано сирене причини четири различни огнища на хранителни отравяния. Затова специалистите съветват винаги да купуваме пастьоризирани продукти и са ги съхраняваме в хладилника.

5. Краставици

Краставицата също изглежда като малко вероятен източник на хранително отравяне, но през последните години зеленчукът причини доста случаи на салмонелоза.

През 2015 г. 165 души бяха хоспитализирани, а четирима загубиха живота си заради отравяне с краставици.

6. Сладолед

Е, сладоледът също не е имунизиран срещу бактерии. Често те идват от проблем в производството или от замърсена съставка. 

TNS.bg