Българската подправка шарена сол зае първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от изданието Taste Atlas, което съпоставя вкусове и аромати от различни държави.

Името на подправката идва именно от смесването на цветовете. Шарената сол е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия. Тя се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България.

"Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене." - пишат от изданието.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5, а след нея се нареждат ямайски микс с лук и чесън, хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала и други.