Едно от най-известните анимационни телевизионни семейства днес навършва 30 години. Първият епизод на "Семейство Симпсън" е излъчен по телевизия FOX на 17 декември 1989 г. Сериалът бързо се превръща в един от любимите на много зрители, тъй като това семейство е всичко друго, но не и перфектно.

Това е и най-дълго просъществувалият американски анимационен ситком за възрастни по идея на Мат Грьонинг, носител е на награда Еми. През 1998 г. списание "Тайм" го определя като най-добрия телевизионен сериал на 20 век, а TV Guide го класира сред 10-те най-велики предавания на всички времена през 2002 г.

Шоуто е основано на кратки епизоди, много сатирично описващи обществото и много от неговите проблеми - от затлъстяването, анорексията, пушенето на марихуана, половата и расова дискриминация, до хомофобията, религията, политиката и нейните представители и т.н.

Всъщност "Семейство Симпсън" държи рекорда в няколко насоки - това е най-дълго излъчваният в САЩ ситиком, най-дълго излъчваната анимация в САЩ и най-дълго излъчваният сериал в праймтайма, пише dir.bg.

Всички герои в сериала имат по три пръста и един палец на всяка ръка. Само Господ има четири пръста и палец.

Правенето на един епизод отнема между 6 и 8 месеца.

Любимата фраза на Хоумър "D'oh" е добавена в Оксфордския речник през 2001 г.