На повечето от нас ни се иска единственото нещо, което да направим, за да подготвим дома си за есента, е да запалите куп свещи и да постелим топло одеяло. Всъщност със смяната на сезоните идват и няколко задачи, които трябва да изпълним и да се погрижим за дома ни. 

Вижте какво да свърпите преди настъпването на хладните дни.

1. Почистете или евентуално сменете улуците.

Цяло лято не се е налагало да ги ползваме, но сега е време да ги почистим от нападалите лиса и да проверим състоянието им. Ако е необходимо, консултирайте се с експерт, пише Idei.bg.

2. Проверете тръбите

За да не бъдете неприятно изненадани в някой леден зимен ден, сега е моментът да направите профилактика на тръбите, да проверите връзките и дали някъде няма теч.

3. Спрете външните кранове.

Може би си казвате: "Ще спра всички външни кранчета преди зимата!" Извадете и приберете всички маркучи, спрете водата и се подгответе за студените дни.

4. Приберете външните мебели.

Да, вашите мебели са външно обзавеждане. Не, това не означава, че трябва да тествате етикета, като ги оставите навън по време на ураган и снежни бури. Просто ги почистете и приберете в гаража или под навеса.

5. Оправете всички пукнатини на алеята.

Да, досадно е, но когато в пукнатините попадне вода, тя замръзва, разширява и може да направи пукнатината още по-голяма.

6. Сменете филтрите на климатика.

Сега е времето да направите профилактика на филтрите. Ако те са запушени, това може да се отрази на сметките ви.

7. Наторете моравата.

Ако искате да запазите моравата и да й се радвате следващите пролет и лято, трябва да я подготвите през есента. Наторете и подрежете, почистете от листата и клоните.