Можели сме да капризничим и да тропаме ядно краче, когато сме били под крилото на мама и тати. Но щом една жена се омъжи, тя разбира, че вече трябва да дирижира не чуждите емоции, а своите собствени. Какво не бива да правите, ако вече имате брачна халка на пръста си и искате дълъг и щастлив семеен живот?

Да се сърдите дълго
Наскоро известният 102-годишен холивудски актьор Кърк Дъглас (бащата на Майкъл Дъглас) отбеляза 65-годишнината от сватбата си със стогодишната Ан Байдънс. Двамата смятат, че дълголетието им се дължи на щастливия им брак. В дома им и до ден днешен е актуално внимателното и нежно отношение между съпрузите. Дъглас казва на майтап, че Ан е най-трудната жена, която той някога е срещал. Тя пък му е благодарна, че я е научил да не се сърди за дреболии – все пак най-важното е двамата да се подкрепят във всякакви моменти. А Кърк и Ан са преживели много сътресения - смъртта на общия им син, рака на гърдата на Ан, падането с хеликоптер на Кърк и неговото тежко възстановяване след инсулт. Когато виждаме подобни семейни истории, разбираме, че ядът, отмъстителността и наивните сръдни ни отнемат много сили и време, които бихме могли да използваме за нещо съзидателно. За жалост всички двойки се карат понякога, затова проблемите трябва да се решават по ред на възникване. Недейте да търпите мълчаливо, когато сте недоволни от нещо. Изразете мислите си директно, не трупайте в себе си обида и недоволство, иначе раздразнението и емоциите ще се излеят от вас рано или късно. Спомнете си думите на великата Коко Шанел: „Да се сдържаш, когато се чувстваш обидена, и да не правиш сцени, когато те боли – това е идеалната жена“, пише Bulnews.bg.

Да губите самоконтрол
Ако негативните емоции надделяват и усещате, че всеки момент ще избухнете – спрете се! Веднага щом единият от партньорите понижи градуса на нервното напрежение, вторият започва инстинктивно да се сдържа. Не се поддавайте на моментните си настроения, не правете и не казвайте неща, за които ще съжалявате после. Прекъсването на скандала и паузата в караницата ще ви помогнат да вземете обмислени решения. Проблемът може да се окаже не дотам катастрофален, а сдобряването ще настъпи много по-бързо, отколкото след шумна разправия. Както се казва, „на сърдитко Петко, празна му торбичката“. В случая става дума не само за безсмислено хабене на физическа енергия, но и за душевните ви сили, които се изтощават при некотролируеми караници. Научете се да управлявате спонтанните си настроения – и за целта си говорете по-често с партньора. Той също има какво да ви каже.

Да говорите лошо за мъжа си
Ако перифразираме думите на Бърнард Шоу, можем да кажем, че идеалната жена е онази, която смята, че има идеален мъж. Толкова често чуваме от приятелки, че мъжете им са неудачници, че нищо свястно не са способни да направят, че нямат никакво бъдеще? Оплакващата се жена в този момент си мисли, че се извисява над партньора, смята се за по-добра от него. Унижавайки съпруга си, тя се опитва да получи подкрепата на околните, да ги накара да осъдят поведението му. Но става точно обратното. Отстрани се вижда несъстоятелността на самата жена. Хората остават с впечатлението, че тя не си е избрала правилно партньора, че не живее с него така, както би искала, че не е способна да управлява живота си и че плува по течението, обвинявайки за всичко най-близките си. Упреквайки мъжа си, жената до някаква степен го предава и ощетява не само своя собствен имидж, но и доброто име на съпруга си. Трябва да бъдете честни пред себе си и пред другите – ако той е толкова лош, напуснете го и не живейте с него. А иначе ще е по-добре да бъдете по-мъдри, да не си изкарвате кирливите ризи на показ и да си спомните, че навремето сте се омъжили за най-умния, внимателен и грижовен мъж.

Да унижавате съпруга си пред децата
Авторитетът на бащата трябва да е безусловен. На жената й е по-лесно да бъде нежна и грижовна, тя може да даде нагледен пример за уважение към половинката. Колкото по-често хвалите съпруга си пред децата, толкова по-голяма е вероятността синовете ви в бъдеще да станат мъже на място, а дъщерите ви да растат като нежни създания. Дори ако мъжът не успява да издържа семейството сам, дори ако не се е доказал като глава на семейството или най-малкото равностоен партньор, не бива да разисквате отношенията си пред децата. Ясно е, че жената има много задължения, с които понякога трудно се справя – домакинство, грижи за децата, работа. Тя може да е под стрес, да спре да се сдържа и да изпусне парата пред партньора си. При това обаче мъжът рискува да стане тотален парцал или пък озлобен женомразец. Този пример ще повлияе негативно на бъдещия живот на децата. Не забравяйте, че двамата партньори и децата им ще са щастливи, само докато в семейството царят взаимно уважение и любов.

Да използвате секса като лост за манипулация
Лишаването на мъжа от секс е една от най-често използваните от жените манипулации. Много дами се опитват по този начин да управляват партньора, за да постигнат някакви цели. Бабите ни обаче винаги са казвали, че съпрузите трябва да се сдобрят, преди да си легнат – защото е задължително да спят в едно легло. двойка Докосванията и прегръдките свързват енергийно двойката. Разбира се, тук не говорим за случаите, когато жената изобщо не иска да легне до мъжа си, ако той я е обидил или й е посегнал физически. Съпругата просто не бива да изнудва нормалния си мъж чрез лишаване от секс за някакви свои желания – било то да й се купи кожено палто или другият да измие чиниите. Защо ли? Първо, защото това превръща семейния живот в търговски отношения, в които разменната стока сте вие. И второ, защото мъжът ще спре да се стреми да ви доставя удоволствие, разбирайки, че сексът не е важен за вас. Подобно поведение може да предизвика още куп неприятни последици – изневери, агресия, импотентност.

Да лишавате мъжа от лично пространство
Колкото и години да са минали от сватбата, мъжът не може да стане ваша собственост. Той си има своите желания, хобита, интереси. На нас, жените ни се иска да си побъбрим по телефона с приятелки, да се видим с тях, да се мотаем по магазините половин ден. Мъжът пък има нужда да поиграе билярд с приятели, да отиде за риба, да почовърка колата си в гаража. Ако възникнат твърде много забрани тип „не се срещай с приятели“, „не стой до късно на работа“, „не ходи на мачове“, съпругата трябва да помисли на първо място за собственото си състояние, а не за поведението на мъжа си. Защо тя изпитва недоверие и недоволство, защо става несговорчива и посяга на личното пространство на партньора? Най-вероятно тя не се чувства уверена в себе си, няма достатъчно лични интереси и увлечения и най-важното – страда от липса на любов и внимание. Жената забранява всичко на мъжа си, когато самата тя е нещастна. Затова е необходимо да обсъдите проблема с половинката си, да се разберете как и кога ще прекарвате време заедно и да си позволите един на друг да имате време за личните ви увлечения. Всеки трябва да има свое кътче, в което да си почине и да си възстанови силите.

Да разделяте нещата на „мои“ и „твои“
Това засяга всичко – и финансовите въпроси, и роднините на двамата съпрузи. Днешно време жената често изкарва също толкова пари, колкото мъжа, а понякога и повече. Определете общ бюджет за общия ви дом, назначете си месечна „касичка“, в която да влагате равни суми за битовите ви нужди. Отделяйте еднакво време за родителите и на двете страни. Не се дърлете с роднините на половинката си. Не се занимавайте с подялба на имуществото, преди изобщо да сте помислили за развод. Никога не забравяйте, че семейството ви е една малка държава, в която вие сами пишете законите и сами сте си министри на икономиката и дипломати.