Спортният, напълно електрически автомобил от Нидерландия прилича на Бе Ем Ве купе, но е уникален - той улавя повече въглероден двуокис, отколкото отделя, съобщи Ройтерс.

"Крайната ни цел е да създадем по-устойчиво бъдеще", каза Йенс Лахайе, финансов мениджър на TU/ecomotive - екипът от университета по технологии в Айндховен, създал автомобила.

Двуместният електромобил ZEM (от мобилност при нулеви емисии) е снабден с литиево-йонна батерия и повечето от частите му са създадени с 3D принтер от рециклирана пластмаса, предава БТА. Целта е да се намалят емисиите на въглероден диоксид по време на пълния цикъл на автомобила  - от производството до рециклирането, каза мениджърът на екипа.

 

Електромобилите почти не отделят въглероден двуокис, но производството на батериите за тях замърсява изключително много.

Електромобилът ZEM улавя с помощта на два филтъра до 2 килограма въглероден двуокис по време на движение при пробег от 32 186 км. Изобретателите се надяват да дойде време, когато филтрите ще могат да се почистват на станциите за зареждане.