100-метров алпийски тролей, който да вдигнe адреналина всички смелчаци, ще бъде атракцията на традиционните празници на Гара Лакатник, които ще се проведат този уикенд. Става въпрос за спускане със закачени за опънато въже сбруи, които поставят тялото в легнало положение и създават усещане за летене.

Началото на купона е в 10 ч. днес с празник на детската рисунка при ЖП прелеза. От 12 ч. спасителите от ПСС-Лакатник ще опънат алпийския тролей на скалите над селото, което се намира в живописното Искърско дефиле, на 20 км от Своге и на 50 км северозападно от София.  

Прочутите Лакатнишки скали са любимо място на родните катерачи. На върха на скалите се издига масивен паметник от каменни блокове, построен в памет на загиналите септемврийци през 1923 г. На скалата срещу паметника има висок метален кръст, издигнат да напомня за всички алпинисти и планинари, загинали по скалите. 

Алпийският тролей ще се спуска от Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна. По него до 17.00 ч. ще могат да се спуснат всички желаещи над 18-годишна възраст.

Събитието съвпада с кампанията на ПСС-Лакатник за набиране на средства, с които да бъде купена специализирана носилка за бързо транспортиране на пострадали в труднодостъпни терени. Всеки желаещ да помогне, може да дари по време на празника.

Привечер ще бъде отслужен водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. След това от Паметника на септемврийци по стръмните пътеки ще потегли факелно шествие. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла.

По Лакатнишките скали
По Лакатнишките скали Снимка БНР

Организаторите преупреждават, че непълнолетни могат да участват в празниците на Лакатнишките скали само с придружител, и призовават гостите за повишено внимание, предвид опасния терен.


Около 22 ч. факлоносците ще пристигнат на площада в Гара Лакатник. Под звуците на българския химн, над огромен огън ще се развее националният трибагреник, а кметът на селото Иван Михайлов ще прочете тържествено слово. Празникът ще продължи с програма на самодейните състави от НЧ "Искърски пролом" - Гара Лакатник и гост-музиканти.

Кулминацията ще бъде традиционната заря около полунощ.

В неделя пък е традиционният събор на Гара Лакатник.