България е малка по територия, но изпълнена с много история и прекрасна природа. Това, разбира се, за никого не е тайна. И точно затова искаме да ви предложим няколко места, които можете да посетите през почивните дни.

Едно от тях е язовир Тополница. Той се намира на 75 км от София, на 59 км от Пловдив и на 18 км от град Панагюрище. Мястото е чудесно за туризъм. Можете да покарате каяк или пък просто да си направите пикник. Във вътрешността на язовира има и няколко острова, част от които са залети при пълноводие, но един гордо се извисява. Язовирът е разположен между селата Поибрене и Мухово, а местата за пренощуване са спрямо желанията ви – вили, бунгала, а защо не и палатка.

Недалече от язовира се намира и историческата местност „Оборище“.  На това място се е провело първото в историята на България Велико народно събрание, на което се взема решение за обявяване на априлското въстание.

Другото място, където можете да се разходите е до водопад Врана вода. Намира се в землището на село Ямна, Етрополе. Разстоянието от София е само 100 км. Мястото е живописно, а височината на водопада е около 15 метра. От мястото се вижда билото на Стара планина и Етрополския балкан. Пътят за водопада започва след табелата за село Ямна, а малка пътечка в гората ще ви отведе до това приятно за отмора място.

Ако хванете същата посока, но се отклоните към Ботевград, ще попаднете на крепостта Боженишки Урвич, която е средновековно каменно укрепление със статут на ахреологически паметник от национално значение. Тя достига своя разцвет през Средновековието. В нея има скална църква, скално жилище и водохранилище. Крепостта се намира на 85 км от столицата.

На почти същото разстояние, но посока Пирдоп, се намира Еленската базилика „Свети Илия“. Състои се от храм, манастирски постройки и крепостни стени. Тя е обявена за национален паметник и е единствената по рода си на Балканския полуостров. Комплексът е разположен на 2 км от града и се пада западно от село Антон. Мястото е била активно средище на книжовността по време на Втората българска държава. Това е поредната уникална културно – историческа забележителност, която е хубаво да посетите ако минавате по подбалканския път.