Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София ще запише в правилника си, че на учениците се разрешават телефони до около 50 лева, предупреди шефът на школото Асен Александров.

Причината са не само кражбите на скъпите джиесеми, съобщава „Стандарт“.

„Всеки учител губи поне по пет минути от часа да се разправя с ученици, които играят в нета или стоят във Фейсбук“, каза директорът. Освен това децата със скъпи апарати създавали комплекси на учениците, чиито родители са им купили по-обикновени телефони. „Не може с униформите да създаваме равенство, а социалните разлики да си личат по мобилния“, смята директорът.

По-строги правила за мобилните телефони въвежда и 119 СОУ. Учениците вече ще оставят джиесемите си на катедрата при учителя преди началото на часа, каквато е практиката по време на изпити. При това мобилните трябва да бъдат изключени. Нарушенията ще се санкционират със система от наказания - от съобщаване на родителя през забележка до общественополезен труд в сградата и двора на училището.

И в 119 СОУ учителите се жалват, че по-големите ученици прекарват часа основно във Фейсбук и Вайбър. Освен нови правила, които децата трябва да спазват, на 15 септември в много школа ще има и нови класни стаи.

Общините следят изкъсо как вървят ремонтите. В Благоевград експерти обикалят учебните заведения, за да констатират докъде са стигнали майсторите. В две училища са обособени нови класни стаи, в други две - модерни кабинети. В 5 школа са подменени осветителните тела с енергоспестяващи крушки.

„В други две ремонтираме санитарните възли, в още три се сменят дървените врати с PVC. В Езиковата гимназия и в Националната хуманитарна гимназия правим частичен ремонт на фасадите на постройките.

В Природо-математическата гимназия са монтирани нови щори във всички помещения, обособено е и хранилище за учебно-технически средства. Целта ни е да осигурим уют и безопасност за учениците“, заяви Любомир Станишев, началник на отдел „Образование“ в община Благоевград.
Завършен е и ремонтът на паметника на Димчо Дебелянов в едноименното 4 ОУ в града. Над половин милион лева са отделени за ремонт и модернизация на материалната база на общинските училищата в Русе. Средствата тази година са с близо 40 хил. лв. Повече.
Извършват се довършителни дейности в почти всички школа, които са 26 на територията на дунавската община. Освежават се основно класни стаи и санитарни помещения, за да са напълно готови за старта на учебната година. Тъй като няма цялостни ремонти на сгради, не се очаква забавяне на учебния процес, уверяват от общината. Най-мащабни за почти 80 хил. лв. са дейностите в ОУ „Отец Паисий“.