Какво хапвате за вечеря? Към любимите ни ястия добавяме повече подправки, чаша вино или ракия им правят компания, а и винаги има място за десерт. А как спите? Добре, ще отговорите. Дали? Ядем някои храни, които е важно да не хапваме вечер, а защо, вижте в следващите редове.

Пържени храни

След края на работния ден, вечерна среща с приятели, е много лесно да се изкушим да хапнем любимото пържено пиле с пържени картофки. За съжаление, мазните храни преминават много по-бавно през храносмилателната система от протеините и въглехидратите. Когато спим, нашето тяло възстановява голяма част от системите си. Но вечерята, която включва пържено кара храносмилателната система да работи, докато вие почивате. Освен това мазните и тежки храни могат да нарушат добрия ни сън, пише Az-jenata.bg.

Люти сосове, пикантни храни

Има няколко причини да избягвате пикантни храни на вечеря. Първата е, че те повишават апетита. Втората е, че могат да раздразнят стомаха и да причинят киселини, което ще наруши съня ви. Понякога се случва лютото да кара организма да отделя хистамин, което може да ни поддържа будни и бодри (така например, антихистамините ни правят сънливи).

Месо

Пуешко, пилешко, месо... Какво по-хубаво от това да похапнете за вечеря любимата си пържола? Не и за вашето тяло и процеса на съня. Консумацията на месо за вечеря не се препоръчва, тъй като мозъкът започва да отделя повече допамин, който ни дава енергия. Освен това на месото му трябват повече часове, за да се храносмила, което означава, че по време на сън храносмилателната система няма да се възстанови, а ще работи активно, за да преработи протеините.

Алкохол

Чаша-две вино с вечерята, за отпускане... Изключително заблуждаващо, защото така черният ви дроб ще трябва да работи извънредно по време на сън, качеството на съня ви ще се наруши, сърцето също се натоварва.

Шоколад, сладолед, десерти с кафе

Изкушаващо е да гледате любимия филм вечер и да хапвате шоколад, сладолед с кафе или тирамису. Но не забравяйте, че какаото в шоколада, също съдържа кофеин, което може да наруши спокойния ви сън.

Протеини на прах, протеинови барове

Спортните шейкове и закуски често съдържат кофеин и други стимуланти, които осигуряват енергия по време на спорт. Опитайте се да ги избягвате след вечерни тренировки или консумирайте такива, които имат възстановяващ ефект, но няма да нарушат спокойния ви сън.