Роботи превземат центъра на София. Столична библиотека се включва в демонстрациите по случай Европейската седмица на програмирането. Специална програма предвижда разнообразни занимания за ученици от 1-ви до 7-ми клас, които да развият цифровите умения на децата. Стартът е в 14:00 ч. в петък, 4 октомври, в сградата на Библиотеката на пл. "Славейков". Ако времето позволява там ще има демонстрация на роботи. На 7 октомври, неделя, отново в същия час, е демонстрацията по 3D печат.

Европейската седмица на програмирането 2019 се провежда за седма поредна година под мотото "Вдъхнете живот на вашите идеи".

Библиотеката на София е активен участник в инициативата от 2016 година, когато Посолството на САЩ ѝ дари 5 робота Finch, които са на разположение в Американския център. Те се прилагат за лесно и забавно усвояване на цифрови знания, а начинаещите програмисти ползват средата за „drag and drop“ програмиране Snap. Библиотеката участва и в други проекти по цифровото включване – заедно с Асоциация за развитие на София и Столична община STEM обучения за ученици в откритата през 2018 г. на територията на филиал „Сердика“ Лаборатория за иновации (SofiaLab); в проекта „Дигитална София: нова магистрала за четенето и знанието“ на сдружение „Екопрограма“ по програма „Европа“ на Столична община на тема нарастващата дигитализация в живота и тенденции на четенето с дискусии и семинари за ученици от софийските гимназии.