С настъпването на пролетта планината става все по-примамлива, но какви рискове се крият в този сезон? Много хора предпочитат да правят своите съботно-неделните разходки сред природата, отколкото в близкия мол. Важно е да знаем, че дори и в слънчеви дни планината може да ни изненада и тя съвсем не е парка на града.

Да не забравяме, че макар вече да е топло в града, то по върховете и в сенчестите части все още има сняг. Мъглата също е явление, което е доста динамично и дори да сме излезли в слънчево утро, много е възможно рязко да падне мъгла, която да доведе до дезориентация, а това от страна - до умора и грешни решения. За съжаление и маркировката често липсва. Да не забравяме, че през пролетта температурите често са около нулата, а и под нея. Амплитудите са големи между ниските и високи части, а условията различни в откритите и сенчести места. Понякога е трудно и да се предвидят валежите, които от дъжд могат да преминат в сняг. Ако решим да правим разходки в планината през пролетта е добре да сме подготвени, че маршрутът, по който сме минавали през лятото ще е твърде различен през месеците, в които се събужда природата.

Важно е в раниците си да имаме дебели дрехи, втори чифт обувки, а тези, с които сме тръгнали, да бъдат подходящи за мокри условия. Добре е преди да тръгнем да сме подготвили маршрута си, да сме разучили времетраенето, за което се изминава и да сме проследили прогнозата. Хубаво е да се тръгва рано, за да може и по светло да се хване обратния път или пък, за да имаме време при извънредни ситуации. Дори и да ви изглежда топло е добре да носите в раницата си ръкавици, шапка, чорапи и челник, а също храна и течности. Разбира се, мобилният телефон трябва да е зареден напълно.    

Все пак идеята на разходка в планината е да се насладим на красотата на природата, чистия въздух и да се заредим с положителна енергия, а не да се излагаме на рискове.