Рядка гледка: Ниагарският водопад замръзна

28.12.2022 21:15 3093 0
Рядка гледка: Ниагарският водопад замръзна

На границата на Съединените американски щати и Канада е регистрирано частично заледяване на Ниагарския водопад. Това пише американското издание New York Post, цитирани от glasnews.bg

Водите на популярна туристическа точка се покриха със слоеве лед в американския щат Ню Йорк и канадския Онтарио. Причината за замръзването се приписва на силната снежна буря в Бъфало, Ню Йорк, която се разрази на около 40 километра от водопада и отне живота на десетки хора.

Изданието отбелязва, че въпреки тежките климатични условия Ниагарският водопад не може да замръзне напълно. Причината за това е твърде многото вода, която е постоянно в движение.

Според Niagara Falls State Park всяка секунда през Ниагарския водопад преминават 3160 тона вода. От американската страна на границата водопадите са замръзвали само 5 пъти в историята. 

За да се избегне голямо натрупване на ледени маси, през 1964 г. на атракцията са монтирани стоманени бариери. При ниски температури над част от река Ниагара се появява своеобразен мост, състоящ се от сняг и лед.

До 1912 г. хората са имали възможност да се разходят по „ледения мост“, за да се насладят на уникалните гледки. Освен това на "моста" имаше активна търговия със сувенири и алкохолни напитки.

Ниагарски водопад, заледяване, САЩ, Канада, скреж, буря, ледцял екран
Леден мост на река Ниагара
 

Забраната за движение по "ледения мост" е въведена едва след 1912 г. Причината за това е смъртта на трима души, паднали в река Ниагара в резултат на срутването на част от леда.

Припомняме, че на 21 декември силна зимна буря удари САЩ, в резултат на което загинаха 9 души. Повече от милион американци претърпяха прекъсвания на електрозахранването в резултат на инцидента.

Превод: GlasNews

 
 
Изпрати новина