Всяка година около 11 милиарда тона твърди отпадъци се събират по цял свят. Голяма част от тях просто се изхвърлят на сметището или пък се отмиват от океаните.

Затова и е толкова важно да рециклираме повече от нашите пластмаси, стъкло, хартия и електроника в опит да намалим всички тези отпадъци, които не спират да се трупат, а с доброто дело разбираме и някои доста интригуващи факти, за които навярно не сте и подозирали досега.

Ето ги и трите факта свързани с рециклирането:

  • В телефоните има злато

Всяка година в световен мащаб се изхвърлят цели планини от електронни отпадъци. През 2019 г. са изхвърлени 53,6 млн. тона нежелани смартфони, компютри, телевизори и други домакински уреди. Това е еквивалентно на 350 круизни кораба Queen Mary 2, изхвърлени на боклука и тежи повече от всички възрастни в Европа, взети заедно. Тези планини растат през цялото време, като се прогнозира да достигнат 74 милиона тона до 2030 г. Във всяко от тези изхвърлени устройства обаче има изненадващи количества благородни метали – включително злато, сребро и платина – които ще бъдат похабени, защото само 17,4% от електронните отпадъци се събират и рециклират, според Global E-waste Monitor на ООН.
Извлечените ценни метали от един тон смартфони ще са 70 кг мед, 15 кг литий, 1 кг сребро и 235 грама злато. Това е достатъчно злато за изработката на между 26-78 брачни халки.

  • Не е нужно да почиствате преди рециклиране

Повечето съоръжения за рециклиране ще го направят вместо вас и ще го подложат на т.н. "пресовачен процес", за да премахнат всякакви примеси, които могат да попаднат в материали като пластмаса. При условие, че не изхвърляте нищо с "3D храна", всичко е наред и няма нужда да се притеснявате за сосове или петна. По същия начин не е нужно да се притеснявате за премахването на пластмасови капачки, но ако това е метална капачка за бутилка вино или бира, тогава трябва да се постави отделно в кофите за рециклиране. 

  • Рециклирането намалява емисиите на CO2 със 700 млн. тона годишно

Рециклирането е полезно за климата. То намалява необходимостта от употребата на нови природни ресурси, включително изкопаемите горива, които се използват за производството на повечето пластмаси. За всеки тон рециклирана хартия, например, могат да бъдат спасени 17 дървета и водата, използвана в производството, се намалява с 50% . Изчислено е, че рециклирането има потенциала да намали въглеродните емисии с еквивалента на 10,4-11,2 Gt емисии на въглероден диоксид (CO2e) между 2020-2050 г. , което би било еквивалентно на количеството въглероден диоксид, което Япония отделя за една година.