Нов рекорд на Гинес бе поставен във Варна. Той е за най-голямата ДНК верига, съставена от хора. Това направиха над 4000 души днес на Южния плаж.

Малко след 14:00 часа стана ясно, че на плажа са се събрали достатъчно хора, за да бъде признат резултата за нов рекорд, пише petel.bg. Това е потвърдил и поканен на място съдия. Най-добрата гледка към зрелищното се открила от вълнолома. Поставянето на рекорда бе заснето и с дрон от въздуха.

Днес на Южния плаж хилядите ентусиасти се подредиха така, че образуваха формата на двойноверижната структура на ДНК. Българската идентичност и отличителни черти бяха изразени чрез трикольора, който се преплете във водородните връзки, които свързват двете вериги.

Организатор на събитието е медицинския университет във Варна, а участие в акцията взеха всички желаещи жители и гости на морската столица. Както се полага за официален опит за поставяне на рекорд на Гинес, за събитието във Варна пристига съдия от Лондон.

Изискването към участниците бе да запазят статично положение за 5 минути. През това време последователно прозвучаха химните на България и Европа. Сегашният рекорд за най-голяма ДНК верига, съставена от хора, принадлежи на Турция. Веригата е била образувана от 3034 души в Анкара през 2013 г.

Снимка: petel.bg

Още новини четете ТУК

TNS.bg