Група учени от САЩ определиха колко здрав би бил мостът, чийто проект на времето е бил създаден от гениалния учен Леонардо да Вични. За целта учените създадоха 3Д-модел на моста, който е бил 500 пъти по-малък от 280-метровия оригинал.

Моделът се състои от 126 блока. Трябва да се отбележи, че да Винчи не е уточнявал от какъв материал трябва да бъде построен моста.  Затова изследователите са изхождали от това, че най-подходящият материал за целта навремето е бил камъкът, пише Блиц. Сглобената конструкция е показала, че в реалността такъв мост би могъл без проблем да издържи своето собствено тегло, като за целта не са необходими каквито и да е свързващи разтвори.

Проектът на моста, създаден от да Винчи, е бил 10 пъти по-дълъг от мостовете по онова време, макар и да е имал само една арка и две опори. Гениалният учен също е предвидил възможността за преминаването на малки съдове под своята конструкция. Проектът на моста да Винчи е разработил за султана на Османската империя Баязид II, който е искал да свърже със сухопътен път Константинопол и съседния район Галата.

Трябва да се отчете и находчивостта на да Винчи, който е отчел сеизмичната нестабилна обстановка по онези места и е проектирал специални опори, стабилизиращи конструкцията в момента на напречни смущения.  За съжалени мостът така и не бил построен.