Подходящите йога практики за лятото включват забавяне на дъха, балансиране на тялото и възприемане на температурите от околната среда.

За започване на практиката се препоръчва заемането на изправено положение в началото на постелката. След това ръцете се изнасят над главата, в резултат на което тялото се издължава. Дланите се събират една в друга пред сърцето, като сновата на ръцете се докосва и пръстите остават свързани.

Следващият етап от практика включва издължаване на ръцете над главата и вдишване. Ръцете се събират една в друга над главата, след което плавно се спускат надолу към земята с издишване, докато тялото все още е изправено.

Навеждането напред е друг етап от практиката, който се извършва от изправено положение с изпънати над главата ръце. Заедно с издишването целия торс се накланя напред. При изпълняването на тази асана гърбът трябва да бъде добре изправен. Първоначално навеждането е пълно - върхът на главата сочи към пода, след което тялото става успоредно на земята.

Много практикуващи предпочитат така наречения “Лунен поздрав” през по-топлите месеци заради избягването на по-натоварващите асани, които се изпълняват при “Слънчев поздрав”. Той води до релаксиране и успокояване на ума и тялото. Освен това спомага за разтягане на мускулите около гръбначния стълб, долните и горните крайници, както и стомашните мускули. За хората, които не са изпълнявали този вид поздрав се препоръчва първоначалното му практикуване с инструктур, който да разясни последователността на асаните в него.

Следващият етап от практиката е изпълняването на Поза Войн 2 - Вирабхадрасана. При редовното изпълняване на тази асана се укрепва мускулатурата на долните крайници, облекчават се крампите в мускулите основно на прасеца и бедрата. Освен това се стимулира гъвкавостта на краката и гърба и функциите на коремните органи.

Оставащите асани, изпълнявани по време на тази практика са балансиращи и водят до успокояване на тонуса на тялото. Това са поза дърво, последователно редуване на детска поза и кобра. 

За финал на практиката се препоръчва заемането на седяща позиция със свити кръстосани крака, което стимулира разтварянето и разтягането на бедрата и зоната около слабините. В тази позиция се нормализира дишането и при желание може да се изпълни някоя дихателна практика.

След забавяне на дишането и притихване на движенията се преминава към лежаща медитативна позиция - Шавасана. При нея тялото трябва да остане напълно неподвижно и отпуснато за няколко минути.

 

 

Източник: puls.bg