Луксозно двуетажно имение беше обявено за продажба и можете да си го вземете за десет долара. Разбира се, има уловка – трябва буквално да си го вземете. Купувачът е длъжен да се заеме с преместването му на друго място, без къщата да пострада, пише сайтът es.gizmodo.com.

Имението се намира на улица Pleasant Avenue 44 в Ню Джърси. Строителна компания получила разрешително да издигне няколко жилищни сгради в квартала, където сега се намира къщата, но има проблем – сградата има историческа стойност и не може да бъде разрушена.

Вместо да поема разходите за преместването, компанията решила да предложи сградата на смешната цена от десет долара с единственото условие купувачът да поеме разходите по преместването. Освен това тя се ангажира да съдейства с 10 000 долара за необичайното преместване с цел то да се случи преди 31 август.

Вероятно звучи сюрреалистично, но истината е, че практиката за продажба на имоти по този начин съвсем не е необичайна в САЩ, където класически сгради от дърво и без бетонова основа са лесни за преместване.

През 2011 г. двойка от Минесота купи имение за един долар и похарчи само 22 000 долара за преместването му. В зависимост от състоянието на къщата и размера й, операцията по преместването може да струва между 15 и 60 000 долара. Това все пак е доста по-ниска цена от разходите за построяване на къща от нулата.

Къщата с площ от 360 кв. м е проектирана от известния архитек Дъдли Ван Антверп и е построена през 1906 г. Тя разполага с шест спални и три бани.

Историческата сграда някога е принадлежала на Одри Люис - първия афроамерикански агент на ФБР и първия афроамерикански капитан на футболния отбор Notre Dame, пише Daily Mail.