Според ново проучване тъгата трае 240 пъти по-дълго от останалите емоции, които изпитва човек. Оказва се, че в сравнение със срама, изненадата и дори отегчението, тъгата продължава най-дълго.

По правило тази емоция се се асоциира със събития, които имат дългосрочен ефект върху живота на хората, като например загуба на близък човек, пише Psy Blog.

“Дълбокото и продължително размишление е основният фактор защо някои емоции продължават по-дълго от други – тези емоции, които предизвикват интензивно и дълготрайно замисляне, траят най-дълго", обяснява един от авторите на изследването Саскиа Лаврийсен.

По думите му това не значи, че краткотрайните емоции винаги са предизвикани от събития, които не са толкова значими в живота.

В изследването са участвали 233 студенти, които са били помолени да си спомнят за емоционалните си преживявания, както и за това колко дълго време са продължили те. Най-кратки били отвращението, срамът и страхът, които преминавали по правило за около 30 минути. Тъгата обаче продължавала средно 120 часа.

Отегчението минава в рамките на няколко часа, но се усеща сякаш трае много по-дълго. Страхът също е краткотраен, но тревожността трае много по-дълго. Срамът минава относително бързо, но чувството за вина ни измъчва дълго време.