Основните противозачатъчни методи за мъжете засега са два - презервативите, които са един най-често разпространените, както и вазектомията, който пък не е лесно обратима. През последните години обаче учените са насочили вниманието и усилията си към създаването на други възможности за контрацепция за мъже. И изглежда, че са на прав път след време да бъде пуснат иновативен продукт.

Става въпрос за хормонален гел за локално приложение по раменете, който действа като потиска производството на сперматозоиди. Той вече е бил тестван, а предварителните констатации са били представени от американски здравни експерти тази седмица в Бостън.

Проучването е проведено сред 222 мъже, които са преминали през най-малко три седмици ежедневно прилагане на гел, направен от прогестиновото лекарство сегестерон ацетат и тестостерон.

Снимка 668438

В процеса изследователите провеждат тестове за броя на сперматозоидите на всеки четири седмици, за да оценят потискането им. Желаният резултат е бил от един милион или по-малко сперматозоиди на милилитър сперма, за да има ефективна контрацепция. За сравнение, обикновено нормалният брой сперматозоиди е между 15 милиона и 200 милиона сперматозоиди на милилитър сперма. Резултатите в края на проучването са били обещаващи, предвид, че до 15-ата седмица 86% от участниците са достигнали ниския праг.

Въпреки положителните наблюдения на здравните експерти обаче, противозачатъчният гел е подложен на клинични изпитвания, а дългосрочната му безопасност и ефикасност все още се изследват, пише The Washington Post.

Снимка 668439

Учените все пак изтъкват, че от настоящото проучване са направени важни изводи. По думите им при по-ранни изпитвания на подобни продукти за мъже са били необходими месеци, преди производството на сперма да намалее до нива, които биха били ефективни за предотвратяване на бременност. Освен това при участниците са били наблюдавани странични ефекти.

При най-новия разработен гел обаче са отчетени по-малко неблагоприятни ефекти и освен това изглежда, че действа по-бързо. Очаква се тестването му да приключи до края на тази година, а следващата стъпка е анализ на резултатите. Ако те продължат да бъдат положителни, е възможно продуктът да бъде пуснат на пазара. Все още обаче не се знае кога.