Лимонът, подобно на оцета, е страхотно почистващо средство. Киселината в лимоните има антибактериално и антисептично действие, а ароматът му е далеч по-свеж, ободряващ и приятен от този на белината например. Нужно е само сока от няколко лимона да се смеси с малко сол и вода, за да започне едно ново, по-зелено пролетно почистване на дома.

Лимоните не са никак евтини. Затова ако ще се ползват като домашно почистващо средство, по-добре е да се закупят от борса или като готов концентрат. Зелените експерти допълват, че дори и плодовете да са малко неугледни или с вече кафеникави петна, то това не е проблем. За вкусът може би, но не и за почистващата сила.

Лимоните са изключително подходящи за употреба върху повърхности с досег до храна. Например медни тигани и дъски. Подходящо за целта е сокът от половин лимон да се разтвори с готварска сол в малко вода и с готовия разтвор да се почистят повърхностите. Същата смес от лимонов сок и сол, може да се използва и за кафемашини, микровълнови фурни и съдове за съхранение на храни. Към сместа от лимон, сол и вода може да се добави и малко оцет. Това е трик за онези, които харесват блясъка, който осигурява оцетът, но не и аромата му. 

Петната на кухненския плот пък могат да бъдат премахнати, като се остави лимоновият сок да седи върху петната за няколко минути. За по-бърза реакция може да се добави щипка сода. Лимоновият сок действа и като естествено избелващо средство. Нужно е само няколко капки от него да се нанесат върху бяло бельо и дрехи и да изсъхнат на слънце.

Киселината в лимоновия сок доказано унищожава мазнините, затова може да бъде и отличен заместител на стандартните химични обезмаслители на пазара. А всяка домакиня знае, че с или без оцет, лимонът е отличен почистващ препарат за стъкло.

Важно е само да се знае, че лимоните и лимоновият сок могат да свършат чудесна работа в домакинската работа, но те не са дезинфектант. С други думи, не са подходящ заместител на белината или други подобни химически продукти, които сигурно премахват бактериите, а приятно допълнение към грижата за дома.