Аукционна къща в Нова Зеландия съобщи, че перо от изчезналата птица хуя се е превърнало в най-скъпото перо в света, след като е продадено за 28 417 долара.

Аукционната къща Webb's каза, че перото се е очаквало да бъде продадено до 1800 долара, но разби с много предния редкорд, който беше за перо на същата птица, което беше продадено за 5150 долара през 2010 г.

Птицата хуя се смятала за свещена от хората на маорите и техните пера украсявали шапките на вождовете и техните семейства.

Последното потвърдено наблюдение на птица хуя е през 1907 г., въпреки че непотвърдени наблюдения са докладвани през следващите 30 години.

„Ние сме много доволни, че този рядък предмет от естествената история постигна такъв огромен интерес от страна на търгуващите, подчертавайки крехкостта на нашата екосистема и важността да се грижим за нейната фауна“, каза Лия Морис, ръководител на отдела за декоративни изкуства в аукционната къща Webb's. съобщение за новини.

Морис каза пред Би Би Си , че рекордното перо е "в прекрасно състояние".

„Все още има своя много отчетлив блясък и няма поражения от насекоми“, каза тя.

Перото е регистрирано по програма за защита на обекти с културно значение за народа маори. Програмата изисква всички кандидати да бъдат регистрирани колекционери и перото не може да бъде изнасяно извън Нова Зеландия без писмено съгласие от Министерството на културата и наследството.