Тревожността е като бумеранг. Можем ли да не се тревожим, когато сме имали напрегнат ден? Въпреки че е трудно да контролираме своите негативни емоции и притеснения, важно е да не позволяваме на тревожността да ни става навик. Кои са признаците, че се тревожите твърде много?

Не можете да релаксирате

Стресовите ситуации могат да бъдат ежедневие. Но в края на деня е важно да можем да разтоварим съзнанието си от тях, особено когато сме в приятна компания. В случай, че не успявате да ги преодолеете, не можете да се забавлявате с любимите ви неща, означава че твърде много се тревожите. Запитайте се дали има смисъл да губите вашето спокойствие, хубавите моменти за неща, които са се случили, събития, които няма как да предвидите и промените, пише Az-jenata.bg.

Страдате от безсъние

Много хора, които са тревожни, не могат да спят пълноценно. Притесненията ни карат да премисляме ситуациите отново и отново. Според учени, безсънието може да предразположи хората към тревожност и депресия, точно както тревожността и депресията могат да предразположат хората към безсъние. Честото безсъние може да се отрази негативно върху здравето ви в дългосрочен план.

„Сваляте“ напрежението с храна, хапчета, алкохол

Друг признак, подсказващ, че се тревожите твърде много е прибягването до определени методи,, с които искате да противодействате на стреса. Потискането на вашите емоции с чаша вино, консумация на калорични и нездравословни храни, хапчета за успокояване, може да доведе до редица вреди за вашето физическо и емоционално здраве.

Винаги мислите, че изходът от ситуацията ще е лош

Ето един пример. Предстои ви пътуване с кола или на ваш роднина и вие започвате да се тревожите, че нещо лошо може да се случи по пътя. Или пък е станал конфликт на работното място и веднага решавате, че ще бъдете уволнени. Негативните мисли, които тревожността поражда, вредят сериозно на емоционалното ни здраве.

Имате здравословни проблеми

Притесненията, тревожността, предизвикват възпаления в тялото, което води до редица здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, възпаление в мускули, храносмилателни проблеми, намален имунитет, покачване на телесното тегло, диабет тип 2 и други. Ако здравето ви се е влошило, помислете дали не се тревожите твърде много.